НАТО и ЕС имат общ интерес от стабилност на Балканите, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от алианса.

Той съобщи, че преговорите за присъединяването на Р Македония вече са в ход и е важно моментът да бъде използван, за да може процесът да завърши успешно. Столтенберг приветства предприетите от Скопие стъпки в тази посока.

По неговите думи пактът очаква да получи първия план на Босна и Херцеговина за подготовка за присъединяване към НАТО. Сега властите в Сараево трябва да предприемат следващия ход и да решат, добави той. Нашето решение е взето, заяви Столтенберг по повод готовността на алианса да разгледа този план.

Генералният секретар призова Сърбия и Косово да се въздържат от провокативни изявления и действия. Той съобщи, че министрите от пакта са обсъдили готовността на Прищина за реформи в армията и определи този процес като свързан с евроатлантическата интеграция. По неговите думи за реформата ще бъде нужно време.

НАТО запазва единството и решимостта си по въпроса с подкрепата за Афганистан, каза още Столтенберг.

За да намалеят жертвите, не е нужно да се изтеглим, а да осигурим подкрепа за Афганистан, добави той. По думите му той забелязва положителни признаци в ислямската република с началото на мирен процес и преустановяването на сраженията в цялата страна.

Талибаните могат да постигнат нещо само с преговори. Те трябва да разберат, че продължаването на боя е безсмислено. Всички усилия в друга посока, освен присъединяване към преговорите, ще затруднят допълнително постигането на мир, посочи генералният секретар.

По неговите думи е важно да бъдат подобрени изборните списъци в Афганистан. Оставаме решени да подкрепяме страната - това е в наш интерес и в защита на нашата сигурност, добави Столтенберг.