Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме на импровизирания карнавал във Вевчани, разтурен от порицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщават македонските медии.

"Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение", написа президентът в профила си във Фейсбук.

По-рано вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт във село Вевчани, което се намира в близост до границата с Албания. Българският посланик в Скопие вече направи остър вербален демарш във външното министерство на Скопие.

Българският трибагреник е изгорен по време на ежегодния Вевчански карнавал. Празникът бил забранен заради пандемията, но местните жители се самоорганизирали. Възникнали безредици, след като силите на реда се опитали да предотвратят провеждането му. Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Карнавалът във Вевчани, който се намира на 14 км от Струга, е подобен на кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува. Според древната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, трябва да се изхвърлят и изгорят в огън - така се смята, че се унищожава злото, припомня БТА.