Миналата година мнозина от участниците в т. нар. "Безсмъртен полк"  се опитаха да внесат в шествието и портрети на Сталин, но организаторите и полицията не ги допуснаха, с довода, че участниците трябва да носят портрети на свои роднини, познати и действителни участници във войната.

Снимка: Туитър

Отсрещните доводи бяха ясни: Сталин е главнокомандващият и всеки може да носи негов портрет  и има право да го прави.

Днешната руска власт по-скоро се опитва, обикновено по ненатрапчив начин, но ако се налага и с по-твърди мерки, да избута на заден план "Вожда на световния пролетариат" в редиците на символите, любими и афиширани от част от руските граждани.

Това е продиктувано от няколко причини, но главната, която се изтъква е, че Русия, макар и истински правоприемник на СССР не е СССР и идеологическият фундамент на бившата съветска империя вече няма нищо общо със съвременната държава.

По време на тазгодишния парад все пак, някои успяха да дефилират със снимки на бившия съветски лидер.

Снимка: Туитър

В руското общество има няколко добре обособени като идеология ядра: стари имперци, които мечтаят тя да стане отново монархия (тук особено е фигурата на депутата от Думата и бивш главен прокурор на Крим Наталия Поклонская), новите националрепубликанци, всякакъв вид радикални православни националисти и др.

Комунистите и носталгиците по СССР са само сравнително малка част от цялото руско общество, макар да изглежда, че са много. 

Казано по друг начин, мнозина се гордеят с дедите си и героите, но смятат, че не е задължително едновременно да си патриот и да уважаваш историята и да харесваш и  Сталин.

Снимка: Туитър

Същевременно, мнозина смятат, че тези неща са неразделни, а конфликтът между двете мнения е потенциален източник на сериозни противоречия в обществото, дълбок разлом, който има вътрешен потенциал за бъдещи конфликти.