Унгария не възнамерява да отстъпи пред ултиматума на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер до премиера Виктор Орбан да промени националистическите си позиции, ако не иска да бъде изключен от ЕНП, обяви унгарското правителство, цитирано от Франс прес и БТА.

"Има нещо по-важно от партийната дисциплина и то е защитата на европейските християнски ценности и спирането на имиграцията. Не можем да отстъпим от това", написа в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

В отворено писмо до ръководството на ЕНП Вебер, който е водач на листата й на изборите за Европейски парламент през май и в това си качество може да замени Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, вчера постави няколко условия за оставането на партията на Орбан Фидес в ЕНП. Сред исканията му е Будапеща да прекрати незабавно "кампанията с фалшиви новини срещу Жан-Клод Юнкер", който също е член на ЕНП.

В тази започнала миналия месец кампания с плакати Фидес обвинява Брюксел и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепят незаконната имиграция.

В понеделник 12 партии членки на ЕНП официално поискаха изключването или замразяването на членството на Фидес. Вебер съобщи, че този въпрос ще бъде разгледан на 20 март.

Юнкер многократно се е обявявал за изключване на Орбан и партията му от ЕНП, но този вариант не се подкрепя единодушно във формацията.

Унгария вече обяви, че кампанията й против Юнкер ще продължи, както е планирано, до 15 март, а след това е предвидена кампания срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.