Брюксел е изцяло скован за два дни покрай срещата на върха на НАТО. В осигуряването на реда са привлечени 2400 полицаи и 1000 военни, поставени през 100 метра по пътя от центъра до летището.

В града от вчера са 55 делегации и над 30 държавни и правителствени ръководители.

Вижте снимки от срещата >>>

Според службите за сигурност предприетата операция е невиждана за Белгия поне от 20 години насам. Впрегнати са всички сили на реда в държавата.

Местни медии съобщават за силно гражданско недоволство от предприетите мерки, заради които мнозина са пропуснали полетите си или уговорени срещи. Властите не обявиха предварително какви ще бъдат отраженията върху обичайния живот в града заради мерки за сигурност. Преодоляването на разстояние, за което обикновено са необходими десетина минути, вчера отнемаше около два часа.

Въздушното пространство над Брюксел е под постоянната охрана на полицейски вертолети от началото на седмицата, с които се обезпечава движението не само на ръководителите от НАТО, а и на съпругите им, за които е осигурена отделна развлекателна програма.

На първия ден от срещата на върха на НАТО беше взето решение за започване на разговори с Република Македония за присъединяване към Алианса.

Руската тема също присъстваше в повечето дискусии в Брюксел, отбелязва "Комерсант". Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг уверяваше, че подходът към Русия остава без промяна, съчетавайки възпиране на Москва и същевременно - диалог с нея. Сега обаче май се налага да бъде възпиран и ключов съюзник от НАТО - САЩ, пише руският вестник.

През втория ден на форума, НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в Алианса.

Лидерите се събират за обща снимка

Снимка: AP/БТА

Десислава Радева и Емине Ердоган

Снимка: AP/БТА

Работно заседание

Снимка: AP/БТА

Премиерът на Естония Юрий Ратас със съпругата си и семейство Тръмп

Снимка: AP/БТА

Колинда Грабар-Китарович и Доналд Тръмп

Снимка: AP/БТА