Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ и официално насрочи предсрочни парламентарни избори за 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Уважаеми граждани, желая ви успешни избори. Живеем във времена, които са трудни за целия свят, във време на глобални предизвикателства, войни и конфликти, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред натиск заради отношението ни към Косово и Метохия и други регионални и световни въпроси", каза Вучич в обръщение след насрочването на изборите.

Той подчерта, че е важно Сърбия да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже демократичност.

"Бих казал, че тази кампания е възможност по цивилизован начин да покажем различни идеи, програми, политики, които трябва да се състезават, но които никога няма да застрашат нашите жизнени държавни, народни и национални интереси", изтъкна Вучич.

Той пожела добри резултати в представянето на идеите и целите на участниците в изборите, допълва БТА.

"Пожелавам им да правят всичко по демократичен и цивилизован начин, за гражданите на Сърбия е важно да победят най-добрите идеи и програми. Уверен съм, че затвърждаваме демокрацията и осигуряваме сигурен път за бъдещето на нашите деца", допълни той.

По-рано днес председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия.

Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки миналия месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно разпореждане, за да може и местният вот да се проведе през декември. Редовните местни избори би трябвало да бъдат през юни 2024 година.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия (СПП), която разполага в парламента със 120 места от общо 240.

В средата на септември проевропейската опозиция в сръбския парламент подписа така наречения Договор за победа, чиято цел е сътрудничеството на всички опозиционни партии и движения за осигуряване на свободни и честни избори, на които те да се противопоставят на настоящото правителство, водено от СПП. Преди това част от опозицията поиска писмено от държавния глава да свика предсрочни парламентарни и белградски избори до края на годината.