38-годишна сръбкиня с присадена матка, дарена от нейната сестра еднояйчна близначка, роди син с тегло 2970 грама, предаде Танюг.

Момченцето е родено в Университетската болница в италианския град Болоня с Цезарево сечение. Майката и бебето се чувстват добре.

Родилката, която е от малко градче в Сърбия, е забременяла чрез ин витро. Жената била в Италия по работа и решила да роди в Болоня, но в присъствието на сръбски лекари, които са участвали в трансплантацията.

Матката е била присадена от шведски екип в Университетската клиника в Белград през март миналата година, а новороденото момченце е 12-тото бебе, проплакало след подобна интервенция.

Първият опит за трансплантация на матка през 2000 г. в Саудитска Арабия чрез жив донор завърши с провал три месеца по-късно.

В края на 2012 година първите в света трансплантации на матки от майки на техните дъщери бяха извършени в Швеция. Матката на една от реципиентките е била премахната след лечение срещу рак на маточната шийка. Другата реципиентка се появила на бял свят без матка.