За тази цел САЩ ще активизират взаимодействието си с много страни в района.

Съединените щати смятат да призоват международната общност да се обедини за оказване на натиск върху елитните ирански въоръжени сили, Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Това се казва в изявление на Белия дом, съдържащо основни положения от новата стратегия на президента Доналд Тръмп спрямо Иран и споразумението за иранската ядрена програма, което се очаква той да огласи днес.

Споразумението между Техеран и големите сили има за цел да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма в замяна на постепенно отменяне на санкциите.

Новата стратегия ще включва три ключови цели: коригиране на ядреното споразумение, така че за Иран да стане по-трудно да разработва оръжие, неутрализиране на програмата му за балистични ракети и противодействие на иранските дейности, които според Вашингтон допринасят за нестабилността в Близкия изток, посочват Ройтерс и БТА.

Мерките ще са насочени към блокиране на "всички пътища към ядрено оръжие".

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването правителството на Иран да престане се стреми към смърт и унищожение", заявява Тръмп в разпространеното от Белия дом изявление.

Очаква се президентът да изложи стратегията си в 12,45 часа местно време (19,45 ч. българско).

Тръмп: Силни сме за такова слабо споразумение

Доналд Тръмп и вчера определи споразумението за иранската ядрена програма като много слабо.

"Това е най-лошото възможно споразумение, ние не сме спечелили нищо", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс нюз", цитирано от АФП.

"Сключили сме го от слабост, а имаме много сила", добави президентът на САЩ. "Ще видим какво ще стане скоро", подчерта Тръмп.

Ако президентът обяви, че Иран не спазва ядреното споразумение, Конгресът на САЩ ще има срок от 60 дни да реши дали да възобнови санкциите срещу Техеран.

Техеран: Идва хаос

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че ако САЩ отстъпят от ядреното споразумение, то това изобщо няма да е провал за неговата страна, а ще е провал за другата страна.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че действията на САЩ по иранското ядрено споразумение и тяхната политика на санкции срещу Иран и Русия могат да доведат до хаос в международните отношения, предаде ТАСС.

"Изглежда, че те са започнали някои действия, които в крайна сметка ще доведат до безредици на международната арена", заяви Лариджани в Санкт Петербург, на среща с председателя на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

"Свидетелство за това са санкциите, които въведоха срещу Иран и срещу Русия, както и мерките, които започнаха да вземат неотдавна относно ядреното споразумение с Иран", добави той.

Китай и Германия: Тръмп да не посяга на сделката

Китай призова днес Съединените щати да запазят споразумението за иранската ядрена програма, часове преди американският президент Доналд Тръмп да се произнесе за съдбата на този текст, подписан през 2015 г., съобщи Франс прес.

"Мислим, че този договор е важен за гарантиране на международния режим на ядрено неразпространение, както и на мира и стабилността в региона. Надяваме се всички страни да продължат да опазват и да прилагат това споразумение", каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Говорителката каза, че Ян Цзечъ, член на Държавния съвет на Китай, отговарящ за външната политика на Пекин, е разговарял вчера по темата по телефона с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

"Имаме голям интерес да продължи това международно единство", каза днес германският правителствен говорител Щефен Зайберт пред журналисти.

Но ако "важен съюзник като САЩ стигне до друго заключение, какъвто изглежда е случаят, ще работим дори по-усилено с другите партньори да запазим тази сплотеност", допълни Зайберт.