Ръководителят на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (SIS) Александру Мустяца организира днес брифинг и обяви, че оперативните и аналитичните данни на институцията показват подготовката и реализацията на подривен сценарий в страната за външна намеса от страна на Русия, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС, цитирана от БТА.

"От втората половина на 2022 г. страната ни е обект на хибридна война, финансирана от Русия", заяви той и отбеляза, че Руската федерация е изхарчила близо един млрд. молдовски леи (над 55 млн. щатски долара - бел. ред.) за тази цел.

Ръководителят на SIS заяви, че Република Молдова не е единствената държава, подложена на "хибридна агресия" от страна на Руската федерация.

"Хибридната война, водена от Русия и някои престъпни групи в Молдова, се засили през втората половина на 2022 г. чрез опити за сваляне на конституционния ред и завземане на властта, засилване на сепаратистките тенденции в южната част на Република Молдова, особено в Гагаузия, намеса на Руската федерация в изборния процес, пропаганда и промяна на информационното пространство, както и използване на елементи на организираната престъпност чрез промяна на изборния и демократичния процес", информира Мустяца.

Той заяви, че след обявяването на партията "Шор" извън закона, лидерът Илан Шор щял да прехвърли дейността на партията в нова формация - партия "Шанс". Именно към тази формация са били прехвърлени големи суми пари за опорочаване на изборния процес, включително от Русия.

Мустяца отбеляза, че до момента стотици служители на МВР, SIS и прокуратурата участват в разследването на престъпната дейност на новата партия "Шанс" и други формации, ръководени от Илан Шор.