България се присъедини към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Това обяви във Facebook вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която е на работно посещение в Хелзинки.

По-рано от Министерството на външните работи припомниха, че в началото на 2023 г. ведомството, заедно със Секретариата по сигурността към Министерския съвет, са предприели първите действия по присъединяване към центъра, създаден през 2017 г. в Хелзинки. В основания от Финландия център участват държавите членки на Европейския съюз и съюзниците в НАТО.

Интересът на България от присъединяване към Центъра бе допълнително обусловен от променената европейска архитектура на сигурност, необходимостта от повишаване на устойчивостта на страната ни, постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи и навременно адресиране на уязвимостите в национален, регионален и европейски план, посочиха от МВнР.

Днес Габриел внесе нотификацията за официалното присъединяване на страната ни към Меморандума за разбирателство, подписан при създаването му, с което приключва и официалната процедура.

"Устойчивост, сътрудничество и доверие, по-добра подготовка за справяне с хибридни заплахи, споделяне на опит и знания - това бяха ключовите послания днес. Чрез обединяване на ресурси, споделяне на информация и провеждане на съвместни учения ще можем да проправим пътя към по-безопасно и по-сигурно бъдеще", написа още вицепремиерът във Facebook.

Мария Габриел и Елина Валтонен

Снимка: Facebook/Mariya Gabriel

Тя проведе двустранни срещи и с министъра на външните работи Елина Валтонен, с която са обсъдили политиката за разширяване на ЕС и подкрепата за Украйна, и с финландския премиер Петтери Орпо.

Във фокуса на разговорите между двамата първи дипломати са били и иновациите, цифровизацията и дълбоки технологии, стратегическата автономност и споделена визия за бъдещето на младите и стратегическите инвестиции. Акцент в дискусията им е било и сътрудничеството в рамките на НАТО и поддържането на сигурността и стабилността в Черноморския и Балтийския регион. Във Facebook Габриел благодари и за подкрепата на Финландия за присъединяване на страната ни към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За срещата си премиера Орпо Габриел обяви, че посланието е било приятелство и сътрудничество в отговор на глобалните предизвикателства. 

Двамата са говорили по теми от взаимен интерес, като подкрепата за възстановяването на Украйна, политиката за разширяване на ЕС и приоритетите по многогодишната финансова рамка на ЕС. Обединили са се около важността на четири стратегически за ЕС теми: единния пазар, сигурността и отбраната, чистата енергия и кръговата икономика и иновациите и цифровизацията.

"Благодаря на премиера за конструктивната дискусия и подкрепа за основните външнополитически приоритети на страната ни, сред които са присъединяване към Шенген и ОИСР. От своя страна поздравих премиера за приемането на Финландия в НАТО по-рано тази година", посочи външният ни министър.

Мария Габриел и Петтери Орпо

Снимка: Facebook/Mariya Gabriel