"Имам доверие в македонските политици и народ, че ще можем да продължим заедно по пътя към ЕС. Знам, че това е труден момент за вас, но е и момент, който носи надежда в себе си. Вратата вече е толкова широко отворена, колкото не е била отдавна, знам, че е трудно да се влезе в нея, но нека продължим заедно по пътя на ЕС", заяви специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин днес в Скопие, предаде novatv.mk.

"За мен е важно този процес със Северна Македония да се случи, това е в интерес на Северна Македония и в интерес на ЕС. Според мен този европейски компромис е възможност. Когато видях какво пише в последния документ, бях изумен, защото видях, че това е компромис, в който са взети предвид исканията на правителството на Северна Македония. "Компромисът никога не е перфектен, но този предвижда преговорният процес да започне веднага след приемането му без допълнителни забавяния и блокажи", каза той.

Сарацин подчерта, че разбира притесненията относно поставянето под въпрос на идентичността и езика, но добави, че македонската идентичност и език за Германия са ясни и с това предложение те се запазват.

"В Германия казваме направете следващата стъпка. Германия ще бъде на страната на Северна Македония и бих искал да я придружа по европейския път", каза той. Сарацин посочи, че разбира и недоверието към българската позиция, но едно е много ясно, каза той, когато процесът свърши, тогава той свършва. "Тук не са включени блокадите от България, ще има реален преговорен процес. Не мога да обещая какъв ще е изходът от процесите в България, но трябва да направите нещо сега, за да се подсигурите за по-несигурни времена. Този прозорец може да затвори утре. Германия и ЕС ще направят всичко, за да отворят пътя на Северна Македония към ЕС чрез процедура, но без процедура този път не е отворен", поясни той.

Вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич на пресконференцията, която проведоха заедно с германския гост, предупреди за опасността да се случи сценарият от 2008 г., когато след неуспеха на Македония да се присъедини към НАТО поради гръцката блокада, ръководството имаше очаквания, че спорът ще приключи след няколко месеца и всъщност бяха загубени десет години.