Специалният пратеник и координатор на Глобалния център за ангажираност на САЩ Джеймс П. Рубин ще посети страната ни през настоящата седмица, става ясно от съобщение на Държавния департамент на Щатите.

Рубин ще пътува от 28 май до 3 юни, като в това време той ще бъде в Братислава, Словакия; София, България; и Брюксел, Белгия.

В Братислава специалният пратеник ще присъства на форума GLOBSEC 2023, за да подобри координацията на регионалната сигурност, посочват от Държавния департамент.

На всяка спирка Рубин ще се среща с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията.

Той ще обсъди текущите опити на Русия и други участници, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите нации могат колективно да противодействат на заплахите в информационното пространство, посочват още от САЩ.

В началото на май Джеймс Рубин и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се срещнаха във Вашингтон, където подписаха меморандум между двете държави за стратегическо партньорство в борбата с дезинформацията, което ще позволи на двете държави интензивно сътрудничество "в противодействието на манипулирането на информация и борба с дезинформацията", предаде тогава БТА.

Кирил Петков: "Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на страните от Източна Европа е огромен проблем за цяла Европа"

"Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на страните от Източна Европа е огромен проблем за цяла Европа. Опитите за дестабилизация се правят чрез активиране на местни политици и засилване на автокрацията за сметка на демокрацията. Всичко това се прави с една единствена цел - победата на Украйна да се затрудни и Европа да отслабне. Всички про-европейски сили имаме задължение да спрем този процес и да гарантираме на нашите граждани европейски живот, със силни и работещи институции. Само заедно имаме шанс да се противопоставим на тези деструктивни сили, които искат да наложат диктатура в свободни държави, отдавна избрали демокрацията. Това бяха част от темите на срещите ми с европейските лидери на конференцията Globsec днес. В дълбочина обсъдихме проблемите и обменихме опит с доскорошния министър-председател на Словакия Едуард Хегер и със заместник министър-председателя на Украйна, Олга Стефанишина", написа Кирил Петков в своя фейсбук профил.