Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври е било планирано още през лятото на тази година, а извършването му е било възложено на специален екип, състоящ се от 50 души и известен като "Тигърски отряд". Това съобщават турски медии, позовавайки се на арабската секция на Би Би Си.

Начело на отряда бил поставен Сауд ал Кахтани, известен като "дясната ръка" на принц Мохамед бин Салман.

Според известния критик на саудитския режим д-р Саад ал Факих членовете на този екип са имали за задача да убиват критици на режима, намиращи се както в страната, така и в чужбина.

"Тяхната задача е да издирват хора, които са опозиция на режима, и да ги убиват без много-много да се вдига шум около това", твърди той.

Убийството на Кашоги не е първата екзекуция на "Тигърския отряд". Според източници екипът е екзекутирал преди това, пребивайки до смърт, и генерал-майор Али ал Кахтани, известен като "черната кутия" на саудитския принц.

Турски анализатори смятат, че убийството на Кашоги неслучайно е било извършено точно в Истанбул. Според тях целта е била да бъде сплашена Турция, където, най-вече в Истанбул, живеят много хора от средите на критиците на саудитския режим. Те имат свои организации в Турция, медии, в които се изявяват.

Самият Кашоги също е имал намерение да се установи да живее за постоянно в Истанбул, след като се ожени за годеницата си Хатидже Дженгиз. Малко преди да бъде убит журналистът, двамата си купили жилище.

"Саудитците искаха да сплашат дисидентите в Турция: "Не мислете, че сте на сигурно място, вижте какво може да ви сполети, докато сте в Турция". В същото време това е предупреждение и към самата Турция", посочват коментатори.

Ще бъдат ли открити останки от журналиста?

Главният прокурор на Истанбул заяви, че Хашоги е бил удушен, веднага след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено. Анкара вече няколко пъти призова Саудитска Арабия да сътрудничи изцяло в разследването на убийството. Той поиска саудитците да разкрият къде се намира трупът на журналиста и да предадат заподозрените съучастници.

Турция е решена да стигне до дъното на случая, а Саудитска Арабия не е отговорила на ключови въпроси, каза външният министър Мевлют Чавушоглу. "Трябва да установим как се е случило, кой го е направил и кой е дал нарежданията, а също и да намерим тялото на журналиста Хашоги", посочи министърът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза в скорошна статия във в. "Вашингтон пост", че заповедта за убийството на журналиста е дошла от най-високо ниво в саудитското правителство, но не от крал Салман.

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че работи с Турция, Саудитска Арабия и с Конгреса на САЩ по разкриването на убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. "Ще имам много по-силно мнение по този въпрос" до седмица, увери президентът на САЩ.