Химик и експерт по токсикология са били изпратени в Истанбул девет дни след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, за да се отърват от трупа и да заличат доказателства, пише турският в. "Сабах", цитиран от БТА.

На 11 октомври в Турция е пристигнал екип от 11 души, сред които и двамата специалисти. Тяхната цел била не изясняване на обстоятелствата, а прикриване на доказателствен материал. Двамата останали до 20 октомври в Турция, където били отседнали в луксозен хотел в квартал Бешикташ. Те обаче постоянно ходели до консулството на Саудитска Арабия.

Смята се, че турските следователи са били допуснати да претърсят сградата на консулството и резиденцията на консула едва след като доказателствата били прикрити, а трупът - премахнат. Обиските бяха извършени на 15 и 16 октомври в сградата на дипломатическата мисия и на 17 октомври в къщата на консула. 17 октомври е и датата, до която химикът и токсикологът от саудитския екип "разчистват" двете сгради.

Проф. Шевки Сьозен от катедрата по съдебна медицина към Медицинския факултет на Истанбулския университет смята за много вероятна версията, че саудитските експерти са дошли, за да заличат доказателства за престъплението. Той допуска, че тяхната цел може да е била както да разтворят трупа в киселина, така и да почистят района от телесни течности, разпръснати при убийството.

Журналистът Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Главният прокурор на Истанбул заяви, че Кашоги е бил удушен, веднага след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено. Общо 18 заподозрени, всички те саудитци, бяха арестувани в Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста.

Междувременно турският вицепрезидент Фуат Октай обяви, че Турция иска да съди заподозрените за убийството на Кашоги предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. По думите на Октай Турция ясно е показала, че никое престъпление, извършено в страната, не може да бъде укрито. Той напомни, че макар в началото да отричаха, по-късно саудитските власти признаха за убийството. Вицепрезидентът отбеляза обаче, че престъплението е било извършено в Турция и настоя турското правосъдие да се заеме с него.

"Това престъпление беше извършено в Турция, искаме ние да ги съдим (заподозрените), искаме да бъдат екстрадирани", каза той. "Изготвен е бил план за престъплението. Кой е дал нарежданията за плана? Най-естествено наше право е да зададем този въпрос", посочи още Октай.

Друг въпрос, който Турция иска да изясни, добави вицепрезидентът, е къде се намира трупът и дали той действително е бил разтворен в киселина, каквито твърдения се появиха.

"Турция очаква да бъде осветлено престъплението, извършено на нейна територия", категоричен бе той.

На снимката: Колега и приятел на Джамал Кашоги говори по време на възпоменателна среща в памет на убития журналист, състояла се на 2 ноември във Вашингтон