Спасители извадиха от третата по дълбочина пещера в Турция тежко болния американски спелеолог Марк Дики, който е бе в капан повече от седмица, съобщи Спелеоложката федерация на Турция, цитирана от ДПА.

Дики е член на международен изследователски екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция. На 2 септември е получил кръвоизлив в стомаха, докато се е намирал на дълбочина 1250 метра.

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. местно време (21:37 ч. по Гринуич).

"По този начин частта от операцията за спасяване на пещерата приключи успешно. Поздравяваме всички, които са допринесли за това", се казва в съобщението Спелеоложката федерация на Турция.

В акцията за спасяването на американския спелеолог участваха турски и международни екипи от Хърватия, Италия и други държави, сред които и 19 български спасители. Именно нашите сънародници са помогнали за стабилизиране на здровословното му състояние.

Европейската асоциация за пещерно спасяване съобщи, че мъжът е бил изнесен на носилка и след медицински преглед е прехвърлен в болница.

"Удивително е да бъда отново над земята. Бях под земята по-дълго от очакваното с неочакван медицински проблем. Единственото, което мислех в пещерата беше - ще живея ли? Какво да кажа - спасиха живота ми", каза 40-годишният Марк Дики.

Много спасители са останали в пещерата, за да изнесат "значителни количества" въжета и оборудване, използвани по време на операцията.

Европейската асоциация изрази "огромна благодарност на многото пещерни спасители от седем различни държави, които допринесоха за успеха на тази спасителна операция".