Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че все пак е възможно планираната среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се състои на 12 юни, предаде Ройтерс.

"Ще видим какво ще се случи. Водим разговори с тях точно сега. Дори може да има среща на 12-и. Искаме да постигнем това", каза Тръмп пред репортери ден, след като обяви, че се отказва от срещата с Ким, предвидена за 12 юни в Сингапур.

По-рано днес Тръмп приветства изявлението на Северна Корея, че продължава да има готовност за среща на върха въпреки решението му за анулирането й. Тръмп нарече севернокорейската реакция "продуктивна" и изрази надежда за "дълъг и траен просперитет и мир", предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

След съобщението на Тръмп вчера Северна Корея заяви, че иска да даде на САЩ време и възможност да преосмисли позицията си и че е готова за разговори по всяко време и във всякакъв формат.

Днес Тръмп написа в Туитър:

"Топлото и продуктивно изявление на Северна Корея е много добра новина".

"Ще видим докъде ще ни доведе това, надявам се, че ще е към траен мир и просперитет", допълни той.

"Само времето (и талантът) ще ни кажат", добави Тръмп.

Реакцията на Пхенян на новината за анулиране на срещата бе по-скоро умерена. Новината дойде в същия ден, в който Северна Корея обяви, че напълно е унищожила полигона си за ядрени тестове в Пунгери.

Севернокорейският заместник-министър на външните работи Ким Ге-гуан определи решението на Тръмп като неочаквано и изрази дълбоко разочарование от него, но остави отворена възможността за нова среща, казвайки, че Пхенян е готов да седне със САЩ "лице в лице и да разрешим проблемите по всяко време и във всякакъв формат".