Китай отхвърли обвиненията на Канада, че произволно прилага смъртна присъда на осъден за трафик на наркотици канадски гражданин, предаде БиБиСи (BBC). Китайското външно министерство предупреди канадския премиер Джъстин Трюдо да "спре да прави такива безотговорни забележки" и обвини Канада в прилагане на "двойни стандарти".

Първоначално, миналия ноември, Робърт Лойд Шеленбърг беше осъден на 15 години затвор. Но в понеделник, 14 януари, съдът произнесе смъртна присъда. Решението дойде след протест на прокуратурата, че присъдата е прекалено снизходителна и искане за смъртно наказание.

Решението вероятно ще нагнети дипломатическия спор между двете страни, който ескалира откакто Канада миналия месец арестува високопоставен служител на китайския телекомуникационен гигант Huawei - Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на компанията, по подозрение, че е използвала дъщерно дружество, за да избегне американските санкции срещу Иран между 2009 и 2014 година. Съвсем наскоро Китай задържа двама канадски граждани по подозрение, че застрашават националната сигурност.  

Мън Ванчжоу излиза от дома си във Ванкувър на 12 декември 2018 г.

Снимка: AP/БТА

Китай изрази гнева си от ареста на 46-годишната Мън Ванчжоу, която беше задържана във Ванкувър по искане на Съединените щати. Тя отхвърли обвиненията, беше пусната под гаранция, малко след като беше арестувана, но остава под постоянно наблюдение и с електронна гривна на глезена.

Пекин оспори обвинението на Отава, че политизира случая "Шеленбърг" в отговор на ареста на Мън, като говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг призова Канада да "уважава суверенитета на Китай".

"Коментарите на канадското правителство са пълни с двойни стандарти", каза Хуа и добави: "Канадците са тези, които произволно са арестували някого", очевидно имайки предвид Мън.

Произволна ли е присъдата

Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Китай, че произволно е осъдил на смърт канадеца Робърт Лойд Шеленбърг.

"В качеството ни на правителство (на Канада) сме изключително разтревожени, както следва да са разтревожени и нашите приятели и съюзници от международната общност, че Китай избра да започне произволно да налага смъртното наказание. Ние ще продължим да защитаваме интересите на всеки канадец, на когото бъде наложено такова наказание", заяви Трюдо пред журналисти.

Съдът произнесе смътна присъда срещу канадеца Робърт Лойд Шеленбърг

Снимка: AP/БТА

Външното министерство предупреди гражданите на Канада за "опасност от произволно прилагане на местните закони". Министерството посъветва канадските граждани да "проявяват висока степен на бдителност" заради "определени проблеми със сигурността", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Защо Шеленбърг получи смъртна присъда

Канадецът, за когото се съобщава, че може би е на 36 г. беше арестуван през 2014 г. и обвинен, че планира да пренесе почти 227 кг метамфетамини от Китай в Австралия. Шеленбърг, който има предишни присъди за наркотици в Канада, отрече обвиненията, като заяви, че е влязъл в Китай като турист и е бил напъхан изкуствено в схемата.

Колко често екзекутират чужденци в Китай

Търговията с наркотици се наказва със смърт в Китай и поне дузина чужденци са били екзекутирани за престъпления, свързани с наркотици. Много други са с обявена смъртна присъда.

Въпреки това екзекуциите на чужденци от западни държави са рядкост. Един от най-известните случаи е британският гражданин Акмал Шейх, арестуван от китайската полиция на летището в град Урумчи с 4 кг хероин и екзекутиран през 2009 г., въпреки твърдението му, че е психично болен и апела за помилване към британския премиер. Семейството му тогава заяви, че Шейх никога не е бил освидетелстван във връзка с психичното му здраве и че съдиите открито са му се смеели, когато е молил за живота си.

Шейх стана първия чужденец, екзекутиран в Китай, от 1951 г. насам. Шейх беше убит от наказателен взвод в 2.30 часа британско време на 29 декември 2009 г. въпреки призивите на британското външно министерство за помилване.