Европейският съвет не е обсъждал имена на кандидати за следващ председател на Европейската комисия, съобщи късно снощи след края на извънредното заседание на евролидерите председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.

Срещата, проведена дни след изборите за Европейски парламент беше посветена главно на обсъждане на бъдещия приемник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Туск обаче отбеляза, че обсъждането на имена може да се очаква на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни (на 20 и 21 юни).Той отбеляза, че според участниците в заседанието не може определянето на председателя на ЕК да стане автоматично. Никой не може да бъде изключен от този процес, по-голяма е вероятността да бъде избран някой от предварителните кандидати, допълни той.

Как ще се определи председателят

Председателят на ЕС отбеляза, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство (50 на сто от броя на евродепутатите плюс един, т.е. 376 гласа от 751). Той съобщи, че започва консултации с ЕП, както и че решенията зависят от добрата воля.

Всички държавни и правителствени ръководители искат възможно най-добри отношения с ЕП в хода на преговорите. Искаме да уважим ЕП. Вярвам, че ще намерим най-добрия изход в преговорите, защото е в общ интерес да постигнем мнозинство. Никой няма интерес от междуинституционален сблъсък, заяви Туск.

Той изрази надеждата за справедлива подялба на висшите постове в ЕС между жените и мъжете, като уточни, че това очакване имат и мнозинството от участниците в Европейския съвет. Ясно е от самото начало, че договорите са по-важни от политическите виждания. Решаването на въпроса за ръководството на Европейската централна банка не е партийно състезание, това е политически изключително независима институция, добави той.

Ще има ли френско-германски съюз

Германският канцлер Ангела Меркел отново потвърди снощи подкрепата си за кандидата на десницата за председател на Европейската комисия - сънародника си Манфред Вебер, предаде Франс прес.

Вебер е предложението на Европейската народна партия, по немския термин той е шпиценкандитатът на десницата.

"Ние подкрепяме нашия кандидат: Манфред Вебер, други подкрепят своя, това е очевидно", отбеляза Меркел след вечерята с 27-те си европейски колеги.

Канцлерът каза, че на вечерята европейските лидери са обсъдили "профила" на кандидата и увери, че всички са били съгласни, че той трябва да има опит, било то на национален или на европейски пост.

Докато мнозина лидери са скептични към опита на Вебер, заемал само висши длъжности в Европейския парламент, Меркел косвено го защити. Тя припомни на колегите си социалдемократи в ЕС, че преди пет години техният кандидат беше не друг, а германецът Мартин Шулц, изградил цялата си кариера в Европарламента, както Вебер.

Така Меркел отговори и на либерала, френския президент Еманюел Макрон.

Именно Макрон призова начело на ЕС да бъдат избрани хора, които да имат опит и да пораждат доверие. Според него, "за да се изгради европейската амбиция за идните пет години, начело на ЕС трябва да бъдат избрани жени и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им позволява да се посветят изцяло на мисиите си".

Макрон допълни, че главните критерии към кандидатите за водещите постове е те да са доказали своите способности на високо равнище в техните родни страни или в ЕС. Това както изглежда фактически изключва Манфред Вебер, кандидата за председател на ЕК, предпочитан от германския канцлер Ангела Меркел. Вебер никога не е заемал правителствен пост, отбелязват Асошиейтед прес и ДПА.

Кои са шпиценкандидатите за следващ председател на ЕК

1. Нико КУЕ, Европейска левицa

2. Ска КЕЛЕР, Европейска зелена партия

3. Ян ЗАХРАДИЛ, Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа

4. Маргрете ВЕСТЕГЕР, Алианс на либералите и демократите за Европa

5. Манфред ВЕБЕР, Европейска народна партия

6. Франс ТИМЕРМАНС, Партия на европейските социалисти

Започват трудни преговори - сблъсък на интереси

Лидерите от ЕС упълномощиха председателя на Европейския съвет Доналд Туск да води преговорите за определяне на следващия председател на ЕК, каза германската канцлерка, цитирана от ДПА. Задачата му ще е да осъществи преговорите между 28-те европейски лидери, както и преговори с Европейския парламент, така че да се постигне съгласие за конкретен кандидат преди следващата среща на лидерите на 20 и 21 юни.

Освен Юнкер в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Лидерите на ЕС трябва да определят и върховния представител по външната политика.

През 2014 г. бяха нужни три срещи на високо равнище и три месеца, за да се реши кой ще заеме най-важните постове.

Бойко Борисов гарантира лоялност към позицията на ЕНП

Снимка: Официална фейсбук страница

Какво каза Борисов

"Днес по време на неформалната среща на лидерите на ЕС не очаквам решения. Ние като позиция на EPP - European People's Party сме твърдо зад Manfred Weber. За него работихме. Ние сме дисциплиниран член на партията и нямаме никакви колебания и опозиции. Не можем да кажем още кой ще бъде еврокомисар. Mariya Gabriel направи една много добра кампания и се видя, че разликата между нея и останалите беше потресаваща като компетентност, знания, умения и излъчване." Това написа във фейсбук председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.