Манфред Вебер е водещия кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК. ЕНП спечели най-много места на евроизборите, но това далеч не означава, че ще получи поста, коментира "Политико", цитиран от БНР.

Либералите, които се представиха далеч по-добре от предишния вот за ЕП, днес изстреляха първите изстрели в битката срещу претендента на Европейската народна партия за най-желания пост в ЕС.

"Ясно е, че смятаме кандидатът на ЕНП за тотално дисквалифициран", заяви Паскал Канфан, №2 в листата на партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!", която влезе в съюз с Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

"Ще застанем с цялата си тежест, за да балансираме или с френски кандидат, който може да е Мишел Барние (преговарящият от страна на ЕС с Лондон за Брекзит - б.р.), или с друг, който във всеки случай ще бъде по-близо до центъра на гравитация в новия Европарламент, но далеч не толкова вдясно, колкото по-рано", каза Канфан.

Срещу Вебер е и френският президент Еманюел Макрон, който преди големия форум в Брюксел утре планира да разговаря поотделно с канцлера на Германия Ангела Меркел и с испанския премиер социалист Педро Санчес.

На фона на сериозни загуби за ЕНП и социалдемократите се очаква АЛДЕ, доминирана от Макрон и от холандския премиер Марк Рюте - с общо засега 109 места в ЕП, да изиграе сериозна роля в пазарлъците за високите постове, които започват утре с неформална среща на върха в Брюксел.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви пред "Евронюз", че Унгария няма да подкрепи Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Страната му и управляващата партия ФИДЕС, която е със замразено членство в Европейската народна партия, смята баварският политик Вебер за неприемлив, защото се отнасял към унгарците като към европейци втора класа, поясни Сиярто.

Ако ЕНП е най-силното партийно семейство в Европа, както става ясно от резултатите от изборите, то Манфред Вебер трябва да оглави Европейската комисия. Това каза обаче снощи председателят на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер пред поддръжници на партията.

Още утре на срещата на върха на ЕС се очаква да започнат споровете за новите председатели не само на ЕК, но и на Европейския парламент и Европейската централна банка.

Европейската народна партия ще има най-много представители в новия Европарламент, но за мнозинство ѝ трябва коалиция не само със социалистите, но и със Зелените и либералите, към които на европейско ниво вече се числи и Макрон.

Манфред Вебер вече потърси подкрепа от трите групи. "След като кампанията за изборите приключи, задачата на демократите е да седнат заедно", каза Вебер в Мюнхен, където е централата на Християнсоциалния съюз, към която партия принадлежи той.

Вебер обяви, че планира да се срещне с представители на другите групи, които заедно могат да сформират голяма коалиция, събираща значително мнозинство в новия Европейски парламент.

Мнозина смятат, че днешните обсъждания са решаващи за Вебер, чиято кандидатура за председател на Европейската комисия не е безусловно подкрепяна от държавите в ЕС, отбеляза ДПА.

"Никъде не е казано, че автоматично кандидатът на първата политическа група в ЕП ще мине. Има само две условия и те са този кандидат да е официален кандидат на една от групите и да събере мнозинство", каза неотдавна Жауме Дуч, говорител на Европейския парламент.