Канцлерът Ангела Меркел увери, че Германия е готова да се изправи "рамо до рамо" със САЩ и избрания за президент Джо Байдън срещу "световните проблеми" като глобалното затопляне и епидемията от коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меркел, която имаше сложни отношения със сегашния държавен глава Доналд Тръмп, "поздрави много сърдечно" Байдън в изявление за пресата. Тя похвали опита във външната и вътрешната политика на политика, който през януари ще стане 46-тият президент на САЩ. Той познава добре Германия и Европа, подчерта Меркел, без да спомене по име настоящия държавен глава, който не посети ФРГ през четиригодишния си мандат.

Меркел, която е първата жена федерален канцлер, приветства и факта, че постът вицепрезидент ще бъде зает от жена - Камала Харис, което е "източник на вдъхновение за мнозина, пример за възможностите в Америка".

"Приятелството между нашите две държави се е доказало в продължение на десетилетия. Това е общо богатство", подчерта Меркел.

Байдън е четвъртият президент на САЩ по време на управлението й.

"Ние сме съюзници в НАТО, споделяме основополагащите ценности за достойнство, демокрация и върховенство на закона", посочи още Меркел.

Берлин и Вашингтон трябва да изградят общ фронт и да посрещнат основните предизвикателства на епохата, "рамо до рамо в борбата срещу глобалното затопляне и последиците му по света, в борбата срещу тероризма", уточни тя.

Германците и европейците знаят, че трябва да поемат по-голяма отговорност в това партньорство със САЩ, добави още германският канцлер, която до края на годината е председателка на Съвета на Европейския съюз.

Америка е и ще остане наш основен съюзник, но с основание очаква от нас да положим повече усилия, за да гарантираме собствената си сигурност и да защитим нашите убеждения пред света, изтъкна Меркел, която ще се оттегли от властта през 2021 г.

Германия е готова да работи с избрания за президент на САЩ Джо Байдън и да поеме по-голяма отговорност в сфери, в които Вашингтон може да иска да намали своя ангажимент, заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

"Нашият сигнал към Вашингтон е ясен: Готови сме не само да сътрудничим, но и да говорим за поемане от Европа и Германия на по-голям дял от отговорността в области, в които е възможно Съединените щати да не искат повече да бъдат ангажирани, както в миналото", каза Маас.

Той подчерта, че "тази дискусия не бива да бъде ограничавана само до военните въпроси".

По-рано днес германският външен министър прогнозира, че не всичко ще се промени при управлението на Байдън, но много неща ще се подобрят.

Тръмп често се оплаква, че Германия не е увеличила разходите сиза отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт, каквито са изискванията на НАТО, припомня Ройтерс.

При Байдън тази тема няма да е във фокуса на вниманието толкова, колкото при Тръмп, каза Маас. Той отбеляза, че при новия американски президент спорът за военните разходи няма да приключи, но ще се води в различен стил.