Великобритания е готова да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана, причинени от предоставянето на част от полските МиГ-29 на Украйна, но засега Варшава не е отправила такова искане, заяви днес британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи, цитиран от Ройтерс и БТА.

Миналата седмица Полша обяви, че ще изпрати на Украйна четири изтребителя МиГ-29 в следващите дни. Това ще направи Полша първата страна сред съюзниците на Киев, която предоставя подобни самолети. Решението вероятно ще създаде необходимост от укрепване на полското военновъздушно оборудване.

Великобритания би била в състояние да помогне за запълването на подобни празнини, както направи по-рано, когато Полша изпрати на Украйна танкове Т-72. Тогава Лондон предостави на Варшава танкове "Чалънджър 2", каза Хийпи пред германския вестник "Велт".

"Ние ще погледнем позитивно на полско искане да запълним празнините, които са възникнали", заяви Хийпи.

Преди година Полша предложи да предостави на САЩ всички свои изтребители МиГ и оттам през базата Рамщайн в Германия да бъдат предадени на Украйна, но Вашингтон не прие.

"Дейли телеграф" писа наскоро, че Великобритания се е съгласила да обучава украински пилоти, и отбелязва, че вероятно Обединеното кралство се е съгласило да изпрати свои самолети "Тайфун" да пазят небето на източноевропейските страни, които предоставят съветски самолети на Киев, за да ги компенсира.

Миналата седмица правителството на Словакия също одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна.