Украйна съвсем скоро ще получи изтребители МиГ-29 едновременно от няколко държави, заяви на пресконференция говорителят на полското правителство Петър Мюлер.

"Подробности за тези решения ще съобщим в скоро време", уточни той, съобщават УНИАН и "Известия". Има ясни декларации кои точно ще са тези държави, но вече е договорено те сами да обявят това", добави той и не ги назова.

Мюлер каза още, че както е заявил премиерът на Полша Матеуш Моравецки, в следващите седмици страната е готова да приеме такова решение.

Той поясни, че изпращането на изтребителите може да се осъществи от четири до шест седмици.

Преди дни Полша и Словакия призоваха НАТО да даде изтребители на Украйна и дори заявиха готовност те да предоставят от своите МиГ.

Преди ден премиерът на Словакия Едуард Хегер посочи, че дори възможен отказ на депутатите в парламентарната комисия по отбрана и сигурност вече няма да може да спре решението на словашкото правителство да изпрати в помощ на Украйна изтребители МиГ-29.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви още през февруари, че страната му е готова да предостави своите изтребители на Украйна, ако САЩ оглавят по-широка коалиция за трансфер на самолети за Киев.

"Днес можем да говорим за прехвърляне на нашите (изтребители) МиГ като част от по-широка коалиция и ние сме готови за това", каза Моравецки, според информация на Ройтерс от Варшава.

"Полша може да бъде само част от много по-голяма коалиция тук, коалиция, оглавена от Съединените щати", каза той тогава, цитиран от "Политико".

Той не получи утвърдителен отговор тогава. Полският президент Анджей Дуда също настоя да се изпратят стари съветски самолети на Киев, за да могат да противодействат на Русия.

В началото на годината пък се заговори дори за доставка на Ф-16, но от американска страна обясниха, че това ще отнеме много повече време, защото трябва обучение на пилотите, резервни части и оборудвани за целта летища.