Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не планира разговор с руския президент Владимир Путин в близко бъдеще, но е готов да обсъди с него края на конфликта в Украйна. Ръководителят на Белия дом направи това изявление на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след разговорите им в Белия дом, предадоха ТАСС и Газета.ру.

"Нямам планове да се свързвам с г-н Путин в близко бъдеще. Ще подбера думите си много внимателно: готов съм да говоря с Путин, ако той наистина има интерес да намери начин за прекратяване на войната. Той все още не е направил това", каза американският лидер.

В съвместна декларация президентите на САЩ и на Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва. Това се казва в съвместно изявление на двамата лидери, разпространено след техния разговор в Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Американският и френският президент потвърждават, че подкрепата на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да й предоставят помощ от политическо естество, в областта на сигурността, от хуманитарно и икономическо естество толкова дълго, колкото трябва", се казва в текста.

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", допълва Ройтерс.

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес. В изявлението се отбелязва обаче, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени.

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде Франс прес.

 

Посрещайки френския държавен глава, Байдън приветства на френски език свободата, равенството и братството. "САЩ не биха могли да искат по-добър партньор от Франция, с който да работят", заяви президентът на САЩ и подчерта, че съюзът с Франция си остава съществен за стабилността на света.

А Макрон на свой ред заяви: "Нужно е да знаем как да станем отново братя по оръжие" пред предизвикателството на войната в Украйна и многото кризи. Той припомни, че двете страни са "най-солидните съюзници, защото това приятелство между тях е пуснало корени през вековете".

Макрон е първият държавен глава, посрещнат с подобна тържественост от Байдън, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г. След бурното президентство на Доналд Тръмп, Байдън се опитва да укрепи връзките с традиционните партньори на САЩ, сред които е й Франция, за която Вашингтон казва, че тя е "най-старият съюзник". Но тези опити започнаха зле, когато миналата година САЩ обявиха заедно с Великобритания и Австралия стратегически съюз в областта на отбраната, заради което Австралия се отказа от договор за милиарди евро за френски конвенционални подводници в замяна на ядрени подводници, които ще получи от новите си партньори. Байдън призна, че става дума за проява на нетактичност в дипломатическите отношения и направи всичко, за да успокои Макрон - един процес, чиято кулминация, според анализатори, е сегашната визита на Макрон в Белия дом.

Пред американски парламентаристи в сряда Макрон разкритикува мерките в подкрепа на американската индустрия, взети от Джо Байдън. Става въпрос за масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен "Закон за намаляване на инфлацията". Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада". "Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, която трябва да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от този закон са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.