Франция се готви да изгони 231 чужденци, които са в правителствен списък за наблюдение заради предполагаеми екстремистки религиозни убеждения, каза късно вчера източник от полицейски профсъюз, цитиран от Ройтерс и БТА.


В петък в парижко предградие 18-годишен ислямист обезглави френски учител, който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Извършителят от чеченски произход бил роден в Русия и във Франция имал бежански статут.


Засега вътрешното министерство, което отговаря за експулсирането на чужденци, не е коментирало новината, съобщена първо от френското радио "Юроп 1".

Франция определя екстремистите като "хора в процес на радикализиране, за които има вероятност да поискат да заминат в чужбина, за да се присъединят към терористични организации или да участват в терористични дейности".

Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон е подложено на натиск от консерваторите и крайнодесните да заеме по-твърда позиция относно нефренските граждани, за които има съмнения, че са заплаха за сигурността.

Според източника и според радио "Юроп 1" френският вътрешен министър Жералд Дарманен се е срещнал вчера следобед с местни префекти и е поискал от тях да разпоредят експулсиранията.

Източникът от полицейския профсъюз каза, че 180 от заподозрените в момента се намират в затвора, а още 51 се очаква да бъдат арестувани в рамките на часове. Според него Дарманен е поискал също службите на министерството му да проучват по-внимателно хората, които искат да получат бежански статут във Франция.

Какви мерки предприе Макрон след атентата

Президентът Еманюел Макрон реши вчера да повиши сигурността на учебните заведения и да засили контрола върху радикалната ислямистка пропаганда в интернет, предаде Франс прес.

Държавният глава нареди да се предприемат експедитивни конкретни стъпки срещу ислямистката пропаганда в Мрежата. Той настоя "да се действа бързо, за да не се даде никаква възможност на тези, които се организират, да противодействат на републиканския ред", посочи президентството след съвещание на шестима министри с прокурора, отговарящ за борбата с тероризма, Жан-Франсоа Рикар.

Макрон предвижда засилване на сигурността във и около училищата от началото на учебната година на 2 ноември.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието Жералд Дарманен и Ерик Дюпон-Морети представиха "план за действие, който ще започне да се изпълнява още тази седмица и ще доведе до конкретни стъпки срещу структури, организации или лица, близки до радикализираните среди", разпространяващи призиви на омраза, способни да насърчат атентатите, уточни Елисейският дворец.

Президентът Макрон реши също да се действа незабавно срещу поддръжниците в социалните мрежи на извършения в петък атентат.

От петък са установени 80 поста, които подкрепят деянието на нападателя. Още от понеделник във връзка с тях ще бъдат задействани процедури на полицията и жандармерията, като задържане за разпит и обиски на жилища, допълни френското президентство.