Още петима души бяха арестувани във връзка с обезглавяването на преподавател по история в парижко предградие. С това задържаните са общо девет, предаде Франс прес, като се позова на съдебни източници.

Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият учител, както и хора от несемейния антураж на убиеца.

Преди това бяха задържани членове на семейството на убиеца - 17-годишният му брат, родителите и дядо му, допълва ТАСС.

Нападението, определено като терористичен акт, бе извършено в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин, близо до училището, в което е преподавал убитият.

За убиеца съдебни източници казват, че е бил на 18 години и е от чеченски произход. Роден е бил в Москва.

Според френски медии, които цитиран съдебен източник, нападението е дело на 18-годишен чеченец, роден в Москва, живял във Франция. Твърди се, че е намерен е негов документ за самоличност.

Тази данни не са официално потвърдени, но Асоциацията на чеченците, живеещи в Европа излезе с комюнике, в което осъжда нападението и заявява, че не приема никакви форми на религиозен екстремизъм и актове на насилие, предаде ТАСС. Нито една общност не може да носи отговорност за отделни действия на нейни съотечественици, подчертава организацията и призовава политиците и медиите да се въздържат от изявления, които могат да нанесат вреда на чеченската общност.

След войната, която руската армия води в Чечения срещу ислямистките сепаратисти в края на 90-те и началото на века, Франция даде убежище на много чеченци, отбелязва Асошиейтед прес. През последните месеци имаше случаи на насилие в чеченските общности във Франция - в района на Дижон, в Ница и западния град Сент Дизие. Смята се, че тези случаи са свързани с местни криминални кръгове.

Френският президент Емануел Макрон неотдавна предложи приемането на нов закон за борба със "сепаратизма", имайки предвид най-вече радикалните ислямисти, обвинени в индоктриниране на уязвими хора чрез домашно обучение, екстремистки проповеди и други действия, припомня АП.

Разследващите проверяват заплашително съобщение срещу френския президент

Разследващите убийството проучват съобщение, качено в социалната мрежа Туитър от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата, предаде Франс прес.

Следователите се опитват да установят дали снимката е била качена от самия нападател на учителя или от друго лице. Под въпросната снимка имало и заплашително послание, адресирано до президента на Франция Еманюел Макрон. В него той е наречен "лидер на неверниците". Авторът на съобщението освен това уверявал, че иска да си отмъсти на онзи, който е дръзнал да принизи пророка Мохамед.

Жителите на Конфлан-Сент-Онорин все още не могат да се съвземат от шока, породен от убийството на учителя. Журналисти разговаряха с някои минувачи, които припомнят, че районът е спокоен и никога нищо не се случва в него.

Родриго Аренас, съпредседател на най-голямата френска асоциация на родителите на ученици споделя, че преди седмица е получил сигнал за изключително изнервен баща на ученик на убития учител заради показването на карикатура на пророка Мохамед в класната стая. Преди да покаже карикатурата, преподавателят приканил мюсюлманските ученици от класа да излязат от класната стая, защото се опасявал, че някои могат да се почувстват засегнати от онова, което ще видят. На карикатурата се виждал пророка клекнал със звезда изрисувана на задните му части. Към рисунката имало текст "Роди се звезда".

Случилото се е породило полемика сред родителите на учениците. Имало и родителска среща на засегнати родители на ученици от класа на преподавателя. В срещата участвал самият преподавател и директорът на училището, допълва Ройтерс. Срещата протекла добре, нямало крясъци, никой върху никого не се бил нахвърлил, разказват родители, присъствали на нея. Според една майка на ученик учителят бил допуснал грешка, нещо, което се случвало на всеки. Но един от родителите мюсюлмани постнал видеокоментар в социалните мрежи, който бил споделен между другото и от парижка джамия. В него родителят наричал учителя "престъпник" и допълвал, че той не трябва повече да остава в системата на националното образование и да преподава на децата, а трябвало сам да премине през курс на обучение.

Учителят показал карикатурата на пророка Мохамед по време на час, посветен на темата за свободата на словото. Френски медии идентифицираха убития преподавател по история Самюел Пати. Нападателят на учителя беше ликвидиран. По-рано тази нощ бе съобщено, че четирима души, сред които и един непълнолетен, са били задържани във връзка с престъплението. Те са били от семейното обкръжение на нападателя, за когото се твърди, че извикал "Аллах акбар", преди да бъде застрелян от силите на реда, припомня Франс прес.

Макрон за френския учител: Беше убит, защото учеше какво е свобода на изразяване

"Един от нашите граждани беше убит, защото учеше учениците си какво е свобода на изразяването, учеше ги на свободата да вярваш или да не вярваш. Нашият сънародник беше грубо атакуван, той стана жертва на ислямистка терористична атака". Това каза френският държавен глава след посещение в колежа, в който е преподавал убитият учител. Според Макрон, жертвата не е случайно избрана - нападателят е целял да атакува "ценностите на нацията".

"Но искам много ясно са ви кажа - те няма да победят. Нашите полицаи, нашите сили за сигурност, разузнаването ни, освен тях, всички, които представят Републиката - магистрати, хора на изборни позиции, всички ще създадем предпазна стена. Те няма да победят!", заяви Макрон.