Цяла Франция отдаде почит на учителя по история Самюел Пати, убит зверски в петък от радикален ислямист заради показани карикатури на пророка Мохамед.

Стотици хиляди се събраха на Площада на Републиката в Париж, въпреки мерките срещу епидемията, в памет на Самюел Пати и в защита на свободата на словото и мисълта.

"Няма да ни уплашите" - написал в профила си премиерът Жан Кастекс, който присъства на церемонията. Там бяха и министърът на образованието Жан-Мишел Бланке, кметицата на Париж Ан Идалго, почти всички политически лидери, областната управителка от десницата на региона Ил-дьо-Франс, обхващащ Париж - Валери Пекрес, лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, правозащитници, много учители и ученици.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Аз също съм учител" и "Не на тоталитаризма над мисълта". Демонстрацията по отдаване на почит на убития преподавател протече спокойно. Протестиращите скандираха: "Аз съм Самюел!", "Свобода на словото, свобода на преподаването!". От време на време скандиранията бяха прекъсвани от продължителни аплодисменти в памет на убития учител.

Вижте снимки >>

На някои плакати, носени от демонстрантите пишеше също така: "Мрачно е в страната на светлините", "Аз съм мюсюлманин, аз съм против насилието, аз съм за свободата на словото".

Някои протестиращи носеха плакати, на които имаше карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание "Шарли ебдо". Отекна и химнът на Франция.

Подобни протести имаше в центровете на Марсилия, Нант, Тулуза, Лил, Бордо и всички по-големи френски градове.

Макар и не в същите мащаби атмосферата напомня много на националния митинг след атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо".

Снимка: АР/БТА

В петък 47-годишният преподавател Самюел Пати се прибирал у дома  при съпругата и децата си, когато бил нападнат с нож от Абдулах Абуезидович А. Убийството му стана, след като той показал в клас карикатура на пророка Мохамед като част от дискусия за свободата на словото. Убиецът качил в Туитър снимка на мъртвото тяло и публикувал послание, че той го е извършил. Нападателят е от чеченски произход, роден в Русия и е на 18 години. Посолството на Русия във Франция отхвърли всякакви отношения с нападателя, който живеел от 12 години във Франция.

Междувременно френският вътрешен министър Жерар Дарманен поиска експулсирането на около 230 души, наблюдавани заради радикализация. Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учителя. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес.

Снимка: БТА

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер заяви, че ще предложи засилване на контрола над финансовите потоци на някои ислямски асоциации след убийството в петък на преподавател по история. Учителят беше обезглавен от чеченски бежанец, защото показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс.

Министърът изтъкна пред телевизия Франс 3 (France 3), че има проблем с финансирането на известен брой ислямски асоциации.

Задържаните по случая с убийството на учителя са десет, сред които ислямски проповедник от парижкото предградие Пантен, близки на извършителя, както и бащата на ученичка, който призовал в социалните мрежи за отмъщение срещу учителя.

Елементите от разследването за ислямистки терористичен атентат срещу френски учител разкриват съществуването на отмъстителна кампания в социалните мрежи срещу преподавателя, защото показал карикатури на пророка Мохамед на учениците си, отбелязва Франс прес.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА