Френските антитерористични звена съобщиха, че разследват нападение, при което мъж е убит в покрайнините на Париж, а нападателят е застрелян от полицията, съобщи АФП. Престъплението е извършено около 17 ч. местно време в близост до училище в западно предградие на столицата.

Информацията на Le Parisien от полицейски източници първоначално гласеше, че жертвата с обезглавена, но по-късно се появиха и твърдения, че е с открита с прерязано гърло.

Става дума за учител, идентифициран като "Самуел П." Нападателят пък е баща на един от учениците му. Британският "Дейли Мейл" твърди, че според "източници от Руската федерация" той е от чеченски произход. Според Le Parisien наскоро преподавателят е изнесъл урок за свободата на мисълта и на словото, като е показвал пред учениците карикатури на Мохамед. Информацията се потвърждава и от пост в "Туитър" от 9 октомври. Той съдържал видеозапис на мъж, който разказва, че дъщеря му, мюсюлманка - една от ученичките в класа, била шокирана от действията на учителя.

Зверството е извършено с кухненски нож в Конфланс-Сент-Онорин, предградие на около 25 мили от центъра на Париж. Все още няма данни за очевидци, но Le Parisien цитира свидетелски показания, според които нападателят крещял "Аллах Акбар" или "Бог е велик".

Първоначално полицейски екип реагирал на съобщение за "подозрителен мъж" с нож, който се навърта около училище. Засекли го в близост до мястото на нападението, но той отказал да се предаде, заплашил полицаите и успял да избяга в отстоящо на около 3 км градче. Там попаднал в капан. Неофициални източници твърдят, че тогава той извадил пистолет и заплашил полицаите, а в отговор бил застрелян с 10 куршума.

Полицията все още не потвърждава детайли по изнесеното в медиите. Официално е съобщено, че прокурори вече третират нападението като "убийство, свързано с терористична организация".

Кадър: BFMTV

Вътрешният министър Джералд Дарманин е прекъснал пътуване до Мароко и също ще посети района на Конфланс-Сент-Онорин.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази вечер в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин.

Мъжът, прерязал гърлото на учителя, е бил на 18 години, роден в Москва, съобщи френската телевизия Бе Ем Еф.

Сведенията, които идват от полицията и следствието за нападателя, са противоречиви, отбелязва ТАСС. Първо се появи версията, че става дума за 48-годишен мъж, роден в Алжир, а по-късно бе съобщено, че е бил 18-годишен и от чеченски произход. Руското посолство във Франция е поискало от властите сведения за извършителя на нападението, който бе убит.

Следствието проверява пост в Туитър от 9 октомври, в който се казва, че учител по история в Конфлан-Сент-Онорин е показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Публикацията съдържала и видео, в което мъж казал, че дъщеря му, която учи в класа на учителя, е била шокирана и разстроена от поведението му. Мъжът от записа призовавал потребителите на Туитър да се оплачат на властите, за да бъде уволнен учителят.

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в Туитър, че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република, предаде ДПА.

Лидерът на десните популисти Марин Льо Пен каза по повод нападението, че "ислямизмът води война" срещу французите.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че случилото се е нападение срещу френската нация. "Нашето единство и и нашата решимост са единственият ни отговор на чудовищният ислямистки тероризъм", написа той в Туитър.

 

През последните няколко години Франция преживя поредица от нападения, извършени от ислямски екстремисти. В края на миналия месец емигрант от Пакистан нападна с касапски сатър двама души пред бившата редакция на сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

На същото място преди пет години ислямистки бойци застреляха служители на изданието като отмъщение за това, че в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед.