НАТО разкритикува днес решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), който въвежда ограничения за ключови категории конвенционални оръжия, и заяви, че планира да преустанови участието си в него за толкова дълго време, колкото е необходимо, предаде Ройтерс. Москва аргументира решението си с твърдения, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с действията си, насочени към разширяване на НАТО.

При така създадената обективна невъзможност за постигане на целите на Договора, на своето заседание Министерският съвет реши да спре действието му за Република България, обявиха от българското външно министерстово.

Съединените щати заявиха, че ще преустановят участието си в ДОВСЕ от 7 декември, предаде Ройтерс.

"Войната на Русия срещу Украйна и изтеглянето на Русия от ДОВСЕ "фундаментално променят" условията, свързани с него и трансформират задълженията на участниците", заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Той посочи, че въпреки продължаващото игнориране от Москва на правилата за контрол над въоръженията, Съединените щати ще останат ангажирани с ефективния контрол над конвенционалните оръжия.

По-рано в официално съобщение руското Министерство на външните работи обяви: "В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа). По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас."

През май 2023 г., повече от година след началото на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта, с което си навлече осъждане от страна на НАТО за "подкопаване на евроатлантическата сигурност".

НАТО отговори на Русия - оттегля се от ДОВСЕ

"Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ агресия срещу Украйна, която противоречи на целите на този договор. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ действие от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност", обявиха от НАТО.

"В тази връзка, като последица, страните от НАТО възнамеряват да преустановят участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, в съответствие с правата по международното право. Това решение се ползва с пълната подкрепа на всички страни от НАТО", се изтъква в изявлението.

Последва и решение на Министерски съвет у нас.

България се оттегли 

Министерският съвет прие решение за спиране на действието за Република България на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), подписан през 1990 г. и влязъл в сила от 1992 г., установява баланс в пет категории конвенционални въоръжения (бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и ударни вертолети) между НАТО и тогавашния Варшавски договор. Договорът доведе до съществено намаляване на общото количество на въоръженията в Европа след края на Студената война и в продължение на няколко десетилетия имаше ключово значение за архитектурата на сигурност на европейския континент, припомнят от МВнР.

През 2007 г. Руската федерация обяви мораториум по прилагането на ДОВСЕ. След четиригодишни дипломатически усилия за постигане на съгласие с руската страна по бъдещето на контрола над конвенционалните въоръжения, през 2011 г. България, заедно с останалите страни-членки на НАТО, взе решение да предприеме реципрочни действия, като преустанови частично изпълнението на задълженията си по верификационния механизъм на Договора спрямо Русия.

С войната, която започна срещу Украйна през 2022 г., Руската федерация наруши основополагащи принципи на ДОВСЕ като въздържането от военна агресия и зачитането на суверенитета и териториалната цялост на страните, като по този начин промени значително контекста на прилагане на Договора.

След като денонсира редица двустранни и многостранни споразумения в областта на разоръжаването и контрола на въоръженията, за което системно прехвърляше вината върху страните-членки на НАТО, на 9 юни 2023 г. Руската федерация уведоми официално за оттеглянето си и от ДОВСЕ. С този акт беше нарушено съществено условие за по-нататъшното прилагане на Договора като стратегически обвързващ документ, намаляващ възможността от мащабен военен конфликт.

При така създадената обективна невъзможност за постигане на целите на Договора, на своето заседание Министерският съвет реши да спре действието му за Република България. Същевременно, българската страна остава ангажирана с военната прозрачност и изграждането на доверие в областта на конвенционалните въоръжения, като ще разгледа възможностите за прилагане на доброволни мерки, допринасящи за увеличаването на предвидимостта и стабилността в Европа, се посочва в съобщението на МВнР.