Като излезе от договора за забрана на ядрените опити, Русия направи голяма стъпка в неправилната посока, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той призова Москва да не извършва ядрени опити.

"За жалост всичко това представлява една стъпка в неправилната посока, която ни отдалечава, вместо да ни сближи до влизането в сила на договора", констатира Блинкън в изявление.

САЩ, противно на Русия, никога не са ратифицирали този договор, отбелязва Франс прес.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, съгласно който страната се отказва ратифицирането на договора, който бе подписан от името на Русия на 24 септември 1996 г. в Ню Йорк и ратифициран от нея на 27 май 2000 година, припомня БТА.

Договорът трябваше да стане основният международно-правен инструмент за прекратяване на всякакви видове ядрени изпитания. Но досега той така и не е влязъл в сила, тъй като не е ратифициран от 8 страни от 44-те, които имат ядрени оръжия или потенциални възможности за неговото създаване.

За предстоящата обиколка в Близкия изток 

Днес пред журналисти във военновъздушната база "Андрюс", преди да отпътува от Вашингтон за Близкия изток, Блинкън разкри и целите на обиколката си - да обсъди конкретни стъпки за намаляване на страданията на цивилното население на Газа. 

САЩ са решени да предотвратят ескалация на конфликта по всички фронтове, включително в Южен Ливан, на Западния бряг и другаде в региона.

"Ще разговаряме за конкретни мерки, които могат и трябва да бъдат взети за намаляване на щетите, причинени на мъжете, жените и децата в Газа", заяви Блинкън.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън съобщи днес, че САЩ са успели да изведат от ивицата Газа 74 души с двойно гражданство, в това число и американско, откакто вчера беше отворен за евакуация пунктът "Рафах" между палестинската територия и Египет.

Снимка: БТА/AП