Лидерът на киргизстанската партия "Ата-Мекен" Жанар Акаев заяви на митинг в Бишкек, че протестните сили в страната ще образуват ново "народно" правителство с нов премиер. Тяхна задача ще бъде произвеждането на нови избори, "които ще са честни и прозрачни", информира руското издание "Лента" в материал за вълненията в столицата на Киргизстан.


Вчера сутринта в Бишкек започнаха да протестират недоволни от резултата на парламентарните избори в неделя. Над десет политически партии, неуспели да влязат в парламента, настояха за повторно гласуване заради измами, манипулиране на вота и подкупване на избиратели, напомня "Лента".

Според в. "Известия" партия "Биримдик", която има най-висок изборен резултат, е склонила на повторни избори.

"Трите провластови партии", влезли в парламента според ЦИК ("Биримдик", "Мекеним Киргизстан" и "Киргизстан", бел. "Лента"), не бива да се допускат до властта, а членовете им не трябва да заемат никакви постове занапред, заявил Тилек Токтогазиев от листата на "Ата-Мекен".

Според ЦИК сред победителите е и партия "Бутун Киргизстан".

Снощи протестиращите нахлуха в сградата на парламента, където се намира и президентската канцелария, после освободиха от следствения изолатор бивши депутати и бившия президент Алмазбек Атамбаев, арестуван през 2019 г. за корупция и други престъпления.

От лагер край Бишкек е освободен бившият премиер Сапар Исаков, осъден за корупция.

Превзето е и кметството на столицата.

Демонстранти провъзгласиха за столичен комендант бившия вътрешен министър Курсан Асанов. В града вече не се вижда полиция, създават се народни дружини за охрана на реда, пишат вестниците.

Снимка: БТА/AP

Според киргизстанската агенция 24.kg, цитирана в руския печат, парламентът е погромен и ограбен. В. "Взгляд" обаче цитира съобщение на РИА Новости, че участниците в протеста скандирали "Недей да чупиш" и се приканвали взаимно да не разграбват сградата. В Киргизстан има проблеми с интернет достъпа, съобщила международната мониторингова неправителствена организация NetBlocks.

В. "Известия" описва снощните безредици под заглавие "Преврат в Киргизстан": несъгласните с изборния резултат, въоръжени с пръти и арматура, изкъртвали павета в подготовка за сблъсък със силите на реда, които пък използвали срещу тях гумени куршуми, сълзотворен газ и светошумови гранати.

Според изданието протестиращите бутнали с камиони портала на Държавния комитет за национална сигурност. Медии съобщили, че митингуващите контролират националната компания за телевизия и радио.

В. "Комерсант" разказва как участници в протеста блокирали входа към центъра за спешна помощ и трошели коли, пречейки на линейките. По-късно здравното министерство съобщи за 590 пострадали в сблъсъците и един починал.

Снимка от дрон, разпространена от изданието "Sputnik Киргизстан", показва как от прозорците на превзетия парламент се разхвърчат книжа. Пламъци обхващат части от площада пред сградата, пише в. "Новая газета".

Според пресслужбата на президента Сооронбай Жеенбеков държавният глава работил в своя офис до късно и го напуснал точно преди щурма. Днес президентът ще се срещне с лидерите на 16-те партии, участвали в изборите, посочват изданията.

Медици съобщават в социалните мрежи за "множество ранени по улиците", а според д-р Егор Борисов от спешната помощ погромаджии нападат фелдшери, пребиват ги и ограбват линейките. Пострадали са полицаи, бити с камъни от тълпата.

Масовите безредици в Бишкек представляват опит отвън да се организира "цветна революция" в Киргизстан, цитира в. "Свободная преса" мнение на руския парламентарист Михаил Шеремет, международен наблюдател на изборите в неделя.

Експерти се опасяват от възможно най-лошо развитие на събитията и посочват два момента. Ето първия: Кавказ вече е подпален, пише в. "Независимая газета", припомняйки за бойните действия в Нагорни Карабах. Сега на ред е Централна Азия и са започнали да я подпалват от Киргизстан, смятат анализатори. Като втори момент те изтъкват "турския фактор" - киргизстанските избори "показали, че той е важен и в Централна Азия, и в Кавказ".

Турция работи в региона отдавна и планомерно, казва руският политолог Юрий Солозобов. Анкара бе сред първите столици, признали независимостта на тюркоезичните страни там, и дълго време бе културен и държавен идеал за цяло поколение местни жители.

Днес Турция е във възход - регионална свръхсила, с растяща икономика и армия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган има нови планове - да стане лидер от световен мащаб. Всичко това може да прерасне в обединение на Турция с тюркоезичните страни, прогнозира "Независимая газета.