Брюксел представи днес своя проект за нов орган, натоварен да установи етични стандарти за европейските институции - стъпка, която беше обещана още преди скандала "Катаргейт" и сметната за недостатъчна от експерти и евродепутати, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен вече обеща да създаде такава структура преди началото на мандата си през 2019 г. Проектът беше отложен, но получи нов тласък след корупционния скандал, който разтърси Европейския парламент през декември миналата година.

Органът "трябва да бъде създаден преди европейските избори през юни 2024 г.", за да се укрепи доверието на гласоподавателите с прости и разбираеми правила, наложени на длъжностните лица, подчерта във вторник заместник-председателката на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността, на конференция с омбудсмана на ЕС.

Според проучване на Евробарометър, публикувано във вторник, само 35% от европейците са доволни от борбата с корупцията в ЕС, отбелязва АФП.

Предложената структура ще отговаря за изготвянето на общи етични правила в редица области: декларации за имущество и интереси, дейности по време на мандата и след него, подаръци, покани и пътувания, почести, срещи с лобисти и др. Тези стандарти ще се прилагат за политическите ръководители на деветте институции на ЕС. Те ще обхващат всички еврокомисари (но не и чиновниците, които вече се подчиняват на общ набор от правила), евродепутатите (но не и парламентарните им сътрудници), както и председателя на Европейския съвет и министрите на страната, която е ротационен председател на Съвета на ЕС.