Европейският парламент, дестабилизиран от подозрения за намеса на Катар и Мароко и за редица корумпирани депутати, отново настоя днес за създаване на "независим орган" с цел да се укрепи почтеността в институциите на ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за орган, упълномощен да води "разследвания по собствена инициатива" и притежаващ "възможност да проверява истинността на декларациите за финансовите интереси", подавани от членовете на различни европейски институции.

Евродепутатите обаче нямат право да инициират създаването на такава инстанция - това е прерогатив на Европейската комисия. Съответно подновяват пред нея своето искане след подобни изяви през септември 2021 и декември 2022 г., ден след разкритията за подозрения в корупция.

Те изразяват желание комисията да задейства съответната процедура преди края на март, за да може преговорите относно новата структура да приключат преди лятната ваканция.

В друга резолюция, също приета днес и незадължаваща, те се обявяват за по-строго прилагане на вътрешния им правилник за поведение, изразявайки съжаление, че никога не са били налагани "никакви финансови санкции" въпреки постъпилите сигнали за "най-малко 26 нарушения" на тези норми.

Така нареченият скандал "Катаргейт" започна през декември, когато властите повдигнаха обвинения на четирима души, свързани с Европейския парламент, който заседава в Брюксел, заради твърдения, че домакинът на световното първенство по футбол Катар ги е обсипвал с пари и подаръци, за да повлияе на вземането на решения в европейската институция.