Шефът на Синдиката на германските полицаи Райнер Вент призова възрастта за носене на наказателна отговорност да бъде намалена на 12 години след последния случай на групово изнасилване, което шокира Германия. Както стана известно, заподозрени за насилието в  западния град Мюлхайм, са три 14-годишни и две 12-годишни момчета с българско гражданство, като едното от тях беше задържано, защото вече е участвало в две сексуални посегателства. Жертвата е 18-годишно момиче.

Асоциацията на германските съдии обаче се изказа против намаляването до 12 години на възрастта за носене на наказателна отговорност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По принцип детското правосъдие се е доказало, заяви председателят на асоциацията Йенс Гниза.

"То доведе до значителен спад на детската престъпност благодарение на заложената в него мисия да превъзпитава", каза той.

Затова според него няма нужда възрастта за носене на наказателна отговорност да бъде намалявана от 14 на 12 години.

Освен това Гниза подчерта, че държавата има възможност да се намесва при подобни случаи чрез службите за закрила на децата и младежите и чрез семейните съдилища.

Германската асоциация за закрила на детето също се противопостави на подобна мярка. Вместо това трябва да реагира службата за закрила на децата и младежите и да проучи какви са причините за поведението на детето в отделните случаи, заяви заместник-директорът на асоциацията Мартина Хуксол-фон Ан.