Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който бе задържан от италианската полиция на остров Сардиния, трябва да бъде изправен пред испанското правосъдие, заяви днес правителството на Испания, предаде Ройтерс.

Испанското правителство направи изявлението преди днешното съдебно заседание в Италия, на което ще бъде разглеждан въпросът дали Пучдемон да бъде екстрадиран.

"Пучдемон трябва да бъде изправен пред съда, като всеки друг гражданин", заяви офисът на испанския премиер Педро Санчес.

Испанските власти обвиняват Пучдемон, бившия регионален премиер на Каталуния, в подривна дейност заради участието му в организирането на референдума за независимост на автономната област през 2017 г., който бе обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Пучдемон бе арестуван от италианската гранична полиция въз основа на европейска заповед за арест при пристигането си вчера вечерта на летище на остров Сардиния.

За момента не е ясно дали италианското правосъдие ще реши той да бъде екстрадиран.

"Смятаме, че съдебните власти ще пуснат Пучдемон на свобода. Това е четвъртият път, в който се случва такова нещо", заяви днес пред радио "Кадена сер" Гонсало Бойер, адвокат на бившия каталунски лидер.

Карлес Пучдемон живее в изгнание в Белгия.