Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви днес, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз. Той допълни, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде ТАСС.

"Не съм разочарован. Ние пропуснахме този шанс за утвърждаване на преговорната рамка, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета на ЕС по общи въпроси на 8 декември", подчерта Османи пред журналисти. "Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре (днес) ще продължим преговорите с България", добави той.

Дипломат номер едно на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата страна (в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС - бел.ТАСС), а също и на процеса на разширяване и на имиджа на ЕС. В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.

През април тази година ЕС взе решение за преговори със Скопие и Тирана.

Усетихме днес (вчера), че времето не е подходящо за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания заяви от името на германското председателство на Съвета на ЕС германският министър Михаел Рот. За съжаление няма много напредък по очертаването на преговорните рамки, а те са предварително условие за свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите, добави той.

Рот поясни, че Албания е изпълнила изискванията за пристъпване към преговори, но остават откритите въпроси между България и РСМ. Искахме да помогнем и да разчистим пътя, доколкото е възможно, за начало на преговорите. Ако има спорове, които не могат да се решат в следващите седмици, не е време да поставяме въпроса в дневния ред на Европейския съвет. 

Външният министър Екатерина Захариева посочи, че предложеният проект на преговорната рамка с Република Северна Македония не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.