Бившия външен министър Кристиан Вигенин смята, че има реална опасност България да изпадне в политическа изолация от страна на партньорите в ЕС заради позицията си спрямо Република Северна Македония.

В предаването "Още от деня" по БНТ Вигенин заяви, че в момента е нужна политика на външна комуникация, която да достигне не само до страните членки на ЕС, но и до самите македонци.

"Много е важно ние да обясним, че България продължава категорично да подкрепя европейската интеграция и на региона и на Република Северна Македония. Да не ни се вменява вината, че едва ли не, че ако ние не направим компромис със своите ключови национални интереси ние едва ли не ще отворим региона за влияние на други, понеже чух и такава версия от някои политически формации в Европа, ще отворим терена за навлизане на политическо влияние на други глобални играчи. Мисля, че на България такава вина не може да се вменява. Ако някой иска наистина да се върви напред с интеграцията нека застане зад България. Ние сме разумна държава.", заяви Вигенин.

Според него е нормално България да представи такава позиция, тъй като няма напредък по изпълнението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

Вигенин изрази съжаление, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията със съседите ни и - съответно - позициите си в рамките на ЕС.

Според ексвъншният министър в бъдеще ще има трудности заради две неща, които не е направило българското правителство: едното е, че въпросът за неизпълнение на договора не е бил достатъчно добре артикулиран и в страната, и при нашите партньори; второто нещо е, че има недостатъчно ясно виждане как оттук нататък ще комуникират това решение на българското правителство и при съседите ни, и при партньорите ни, тъй като се създава впечатлението, че България отлага процеса на разширяване на ЕС.

"Ние отстояваме нашата позиция, но всичко съпътстващо това решение ми се струва, че не е достатъчно добре обмислено и затова трябват спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица", отбеляза Кристиан Вигенин.

България държи на пълното изписване и изговаряне на името Република Северна Македония, тъй като географската област Северна Македония включва и нашата част нея и може да се получи объркване, подчерта бившият външен министър.

Вигенин припомни, че сме подкрепили Република Северна Македония за членство в НАТО, без да са изпълнили условията по договора, което сме се надявали да бъде един жест на добра воля. "Вместо този жест да доведе до една по-отворена политика от страна на Република Северна Македония, той беше разчетен от нашите съседи като нещо, което ще се случи отново по отношение на членството в ЕС и България отново ще направи компромис", коментира Вигенин.