С наближаването на Брекзит все повече британци, които са се установили във Франция, желаят да получат френско гражданство, а броят на съответните молби, подадени между 2015 и 2017 г., се е увеличил осем пъти, предаде Франс прес, като се позова на френското министерство на вътрешните работи.

"Обстановката около Брекзит предизвика през последните три години много чувствително нарастване на броя на заявленията за получаване на френско гражданство, подадени от британски граждани", каза източник от ведомството.

Между 2015 и 2017 г. броят на заявленията се е увеличил от 386 на 3173. Делът на молбите от британци е нараснал от 0,4 на сто на 3,5 на сто от общия брой документи, подадени за получаване на френско гражданство през тези две години, допълва БТА.

През 2017 г. "една трета от заявленията" са били от съпрузи на французи.

Заявителите, които "са се установили във Франция", желаят да получат френско гражданство, "за да продължат да се ползват от придобивките, на които се радват като граждани на ЕС: лесно движение в Европа, понякога работа на държавна служба или на изборна длъжност.

През първите 6 месеца на 2018 г. броят на заявленията, подадени от британци, е достигнал 1370 (по предварителни данни), което се равнява на 2,6 процента от общия брой.

Британците във Франция са около 300 000 души, по данни на министерството на външните работи. Те са главно пенсионери, припомни парламентарен доклад за Брекзит от февруари 2017 г.

Френският Национален статистически институт посочва, че през 2014 г. броят на британските граждани в страната е бил 150 000, "което е 1,5 пъти повече отколкото в Германия, но два пъти по-малко отколкото в Испания".

Югозападната област Нова Аквитания "е френският регион на първо по прием на британски граждани", тъй като "26 процента от тях са се заселили там", което се равнява на "39 000 жители". Следват южният регион Окситания (17 процента) и Парижка област (13 процента), пише статистическият институт в доклад от септември 2017 г.

Концентрирани повече в "преобладаващо селски райони", по границите на отделните департаменти, за чиято динамика допринасят", британците във Франция "често представляват над 15 на сто от населението в общини, засегнати от обезлюдяване или социални трудности", се отбелязва в текста.