Спорен законов текст за това еднополови двойки да могат да стават приемни родители предизвика сериозни търкания в правителствената коалиция, а също в самата левица СИРИЗА и в партиите от опозицията в Гърция, пишат изданията.

Поименното гласуване на законопроекта е под въпрос заради острите реакции на депутати от СИРИЗА срещу този текст, смятат анализаторите. По-малкият партньор от коалицията - партията Независими гърци, както и опозиционните Нова демокрация и Демократичният блок, също са против. Един депутат от Независими гърци се е разграничил от партията и казал, че ще подкрепи законовия текст.

Положителна единствено е била позицията на опозиционна формация Потами, която пък е предизвикала смут сред останалите лявоцентристки сили.

В редиците на консерваторите от главната опозиция също е имало разединение, тъй като нейни депутати са настояли за оттегляне на спорната поправка. Впоследствие партията Нова демокрация е обявила, че всеки депутат трябва да гласува по съвест.

Гърция одобри еднополовите бракове, но приетият от страната закон не решава въпросите за собствеността и наследството, и не съдържа разпоредби за осиновяване и приемане на деца от еднополови двойки.

Международната организация "Амнести интернешънъл" приветства закона, но отбеляза, че хомосексуалистите продължават да са обект на враждебност в Гърция. Страната бе 14-тата членка на Европейския съюз, одобрила еднополовите бракове.