Съединените щати разглеждат вариант за евентуална пряка намеса в бойните действия в Украйна в случай, че се появят изгледи за поражение на Киев в хода на войната. Това каза американският разследващ журналист и носител на "Пулицър" Сиймур Хърш по време на публична проява на американската неправителствена организация "Комитет за републиката" във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"Казват ми, че играта ще бъде такава - "това е НАТО, ние подкрепяме НАТО в настъпателни операции срещу руснаците", което няма да излъже света. Ние сме тези, които воюваме с руснаците", заключи Хърш, цитиран от агенцията.

Той споменава формирования 82 и 101 от въздушно-десантните дивизии на американските сухопътни войски, които се прехвърлят в Европа.

"Говорим за бригади - не за батальони, а за бригади", отбеляза Хърш. Според него Русия още не е задействала своите "главни сили" в конфликта.

Публицистът нарече още "налудничава история" версията, че "проукраинска групировка" е взривила "Северен поток" и "Северен поток - 2", както заяви The New York Times по данни на американското разузнаване.

Авторът на разследването за взрива на газопровода, който твърди, че зад операцията стоят САЩ с одобрението на президента Байдън, каза още, че знае много повече по случая.

"Знам за това много повече от това, което мога да разкажа. Просто не мога да го разпространявам", подчерта по време на изказването си Хърш.

Журналистът добави, че тази версия на разузнаването, подхвърлена на медиите, не издържа на никаква критика, доколкото активисти, непрофесионалисти от въпросната "проукраинска групировка", не биха могли да осъществят такава сложна операция, като взривяването на газопровода.

Подобна теза защити и преди ден руският президент Владимир Путин, който заяви, че зад такъв атентат стоят държавни фигури.