Сирийското правителство заяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия изток, е резултат от терористична атака. САЩ съобщиха, че подозират, че саботажът е дело на джихадистите от "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Взривът остави днес цяла Сирия без електричество, но електрозахранването постепенно се възстановява, заявиха сирийските власти. Според жител на Дамаск електрозахранването в града е възстановено.

Вижте снимки >>

Експлозията избухна в участъка от така наречения Арабски газопровод между градовете Ад Думаир и Адра, на северозапад от столицата Дамаск.

"Направените оценки показват, че експлозията е резултат от терористична атака", каза сирийският министър на петрола и минералните ресурси Али Ганем, цитиран от държавната информационна агенция САНА. Той не даде повече подробности.

В Женева американският специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри заяви, че в последно време се наблюдава активизиране на "Ислямска държава" в югоизточната част на сирийската пустиня. През март 2019 г. групировката загуби и последната територия, която контролираше в Сирия, но все още има отделни "гнезда" с нейни бойци.

"Все още проучваме въпроса (с експлозията). Но почти сигурно е, че става дума за удар на "Ислямска държава", каза Джефри пред репортери в началото на преговори за Сирия под егидата на ООН.

Снимка: АР/БТА

Арабският газопровод се простира от Египет до Йордания и Сирия. Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от голям пожар след експлозията. По-късно съобщи, че огънят е потушен.

През 2013 г. голяма част от Сирия остана без електричество, след като при бунтовнически обстрел беше улучен газопровод.