Няколко месечно наблюдение на летище „Платов“ в Ростов на Дон и постоянно следене на обществено достъпни данни на сайтове, показващи полетите на самолетите в реално време са доказали наличието на този канал, както и колко приблизително руски наемници са били изпратени в Сирия от януари 2017 година до днес.

Самолетите, които извършват превозите пристигат винаги през нощта и излитат рано сутрин, когато на летището няма хора и полети.

Ето и част от разследването, публикувано от „Ройтерс“:

„Зимна нощ на летище „Платов“, разположено на 30 километра от Ростов на Дон. В аерогарата влизат стотина здрави мъжаги, част от тях облечена в камуфлажни дрехи, други в анцузи. Те се отправят към една от регистрациите за полети. Летището е пусто, няма обявени полети, нито пристигащи, на таблото на въпросната регистрация също няма обявен полет. На полосата за излитаневече чака самолет А320 начастната сирийска авиокомпания Cham Wings. Мъжете на регистрацията бързат, не говорят с никого. От пристигналия от Сирия самолет слизат 30 души, със загорели от силно слънце лица и без много суетене се отправят към очакващ ги автобус. В ръцете си носят торбички на които се вижда логото на летището в Дамаск. За 14 месеца репортерите на агенцията са регистрирали 51 полета на самолетите на сирийската авиокомпания, като използваните А320 возят по 180 души. Неофициални данни сочат, че за първите осем месеца на 2017 година загубите в жива сила на Вагнеровите наемници са били около 40 души.“