След неколкодневни сражения силите на режима в Дамаск отвоюваха от джихадисти и бунтовници десетки градове и села в Северозападна Сирия. Това съобщи днес базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес и БТА.

От четвъртък вечерта в кръвопролитни битки са били убити общо над 170 души от двата лагера, включително 71 войници от правителствените сили.

Силите на Дамаск поеха контрола върху 25 градове и села в северозападната сирийска провинция Идлиб и се придвижват все повече към един от най-големите градове там - Маарет ан Нуман, каза директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

По данни на мониторинговата организация над 30 000 човека са избягали от района на сраженията през последните дни.

Джихадистката групировка Хаят Тахрир аш Шам и други, по-малки ислямистки и бунтовнически формирования контролират значителна част от Идлиб и зони в съседни провинции. Това е последният голям район в Сирия, който се изплъзва на правителството.

Сирийският режим, контролиращ вече над 70 на сто от територията на страната, неведнъж е изразявал решително намерение да си възвърне цялата страна и по-специално Идлиб.

Подкрепяна от руска авиация, армията на Дамаск предприе от април до август мащабна офанзива в региона, при която загинаха близо 1000 цивилни според СЦНПЧ и 400 000 бяха разселени по данни на ООН, напомня АФП.

През последните 4 месеца обстрелите и сухопътните сражения продължиха независимо от примирието, обявено в края на август. Оттогава бяха убити над 280 цивилни и стотици участници в боевете.

От 16 декември атаките и битките зачестиха с нова сила, застрашавайки региона с нова хуманитарна криза по оценки на ООН. В сряда световната организация призова за "незабавна деескалация", посочва АФП.

Дрон на международната коалиция ликвидира в провинция Идлиб главатаря на Хурас ад Дин - една от терористичните групировки, действащи в Сирия, съобщи днес телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС.

Безпилотният летателен апарат нанесъл удар по колата на терористичния лидер. Други подробности не се съобщават.

Коалиционното командване не коментира официално операцията.