Един човек е загубил живота си, а девет са ранени в резултат на силното земетресение тази сутрин, което засегна гръцкия остров Крит, съобщи АНА-МПА.

Загиналият е работник, който е извършвал ремонтни дейности в църквата "Пророк Илия" в село Аркалохори, която е рухнала. Още един човек, който е работил заедно с него, е изваден невредим от развалините.

Снимка: AP/БТА

Според противопожарната служба девет души са ранените. От тях седем са леко ранени, а двама души са настанени в болница с различни травми.

Невредим е изваден от развалините още един човек - жител на село Пацидерос, който е бил блокиран в дома си, защото от щетите след земетресението не е можел да отвори входната врата.

До момента в противопожарната служба са съобщени множество щети в селата Русохория, Архондико и Пацидерос. В региона се намират мащабни сили на противопожарната служба, а за Крит е заминал и министърът на гражданската защита Христос Стилианидис.

Снимка: AP/БТА

Земетресението, което беше регистрирано тази сутрин в 9:17 ч., е било с магнитуд от 5,8 по данни на гръцкия институт по геодинамика или от 6 според Евросредиземноморския сеизмологичен център. То е било последвано от няколко вторични труса, най-силният от които с магнитуд от 4,5.

Кметове в зоната на земетресението, цитирани от АНА-МПА, съобщават за срутени стари постройки и за щети по системите за водоснабдяване и пренос на електрическа енергия.

Няма щети по хотелите в областната единица Ираклион, в която е било земетресението, е съобщил председателят на местния съюз на хотелиерите Никос Халкиадакис.