Китайският президент Си Цзинпин е изпратил на севернокорейския лидер Ким Чен-ун послание, в което му предлага сътрудничество за ускоряване на мира в света, съобщи днес държавната агенция на Пхенян КЦТА, цитирана от Франс прес.

Междувременно напреженията на Корейския полуостров са стигнали върха си след рекордна поредица от ракетни тестове на Пхенян и на фона на засилено военно сътрудничество между Сеул, Вашингтон и Токио. На 18 ноември КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета, която падна недалеч от Япония и Ким Чен-ун заплаши САЩ с ядрен отговор, ако атакуват страната му, добавя БТА.

"Светът, епохата и историята се променят по безпрецедентен начин", подчертава Си в отговора си на писмо от Ким, който го поздравява по случай преизбирането му начело на китайската компартия през октомври. "С оглед тази нова ситуация съм готов заедно с Вас да дадем позитивен принос [. . .] към ускоряване на мира, стабилността, развитието и процъфтяването на региона и останалия свят", продължава той.

Китай е най-големият съюзник и търговски партньор на Северна Корея, на която ООН е наложила строги санкции заради нейната ядрена и оръжейна програма. На заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник Китай и Русия отказаха да се присъединят към 14 държави, осъдили изстрелването на междуконтиненталната ракета от Пхенян на 18 т. м. През май Пекин и Москва наложиха вето на представена от Вашингтон проекторезолюция за засилване на санкциите срещу КНДР.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Си Цзинпин "ясно" да предупреди Пхенян да не извършва нов ядрен опит, както смята да стори според Сеул и Вашингтон.