Предаването на полски изтребители МиГ-29 на Украйна е било осуетено заради споразумение между САЩ и Китай, твърди британското издание The Spectator.

От началото на руската инвазия в Украйна Китай играе решаваща - макар и публично слабо забележима - роля при вземането на стратегически решения както във Вашингтон, така и в Москва, пише изданието.

В случая става дума за задкулисна намеса Пекин с цел да накара САЩ да провалят сделката за предоставяне на съветски изтребители МиГ-29 на украинските ВВС през март. От септември насам личната дипломация на китайския външен министър Ван И с НАТО и САЩ е довела до рядък момент на публично съгласие по отношение на Русия, когато Си Цзинпин заяви, че светът "трябва да предотврати ядрена криза на евразийския континент" на среща с Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Източници твърдят, че Пекин е бил наясно с плановете на Москва за война срещу Украйна, но Москва е представяла предстоящата война като "връщане на загубените руски територии и обединение на Русия в историческите й граници". Илюзията за китайска подкрепа е била една от многото погрешни преценки, които повели Путин по пътя към войната, твърди изданието. Реалността обаче е, че Китай последователно е подкрепял само една страна - своята. Въпреки че Пекин официално подкрепи Путин по дипломатически път, обвинявайки НАТО за провокирането на конфликта, съществувала е дълбока (и напълно основателна) загриженост, че руският президент е прекалил и ще провокира Запада към обединен фронт, който една ограничена операция в Донбас би избегнала.

"Заплахите на Путин за ядрена ескалация на 27 февруари разтревожиха света, включително Китай. Ето защо основният приоритет на Пекин е да се избегне всякаква ядрена ескалация и да се улесни прекратяването на огъня", казва източникът. Поради това Китай е бил загрижен, че след предложението на Полша да предостави на Украйна самолети МиГ-29 може да се стигне до нова ескалация.

В замяна на това, че Варшава няма да предаде изтребителите на Киев, Китай е обещал на САЩ, че ще възпре Путин да използва ядрени оръжия.

"Именно обещанието на Пекин е принудило САЩ да се откажат от споразумението с Полша за доставка на съветски самолети МиГ-29 за украинските военновъздушни сили през март", твърди The Spectator.

Всъщност вероятността полските изтребители да имат голямо значение на бойното поле беше малка. Полските 26-33 МиГ-29 са произведени в началото на 80-те години на миналия век за източногерманските военновъздушни сили и през 2003 г. са продадени на Варшава за символичната сума от 1 евро всеки. Румъния, която е притежавала 20 подобни самолета МиГ-29, ги е свалила от въоръжение преди много години. Въпреки това предоставянето от страна на НАТО на изтребители от какъвто и да е вид на Киев представляваше важна символична, макар и не непременно оперативно значима, стъпка към пряко участие на НАТО в конфликта. Първоначално Вашингтон беше положително настроен. Но ден по-късно, на 8 март, Пентагонът рязко промени позицията си, обявявайки предложението на Полша за "неприемливо", припомня британското издание.