Си Цзинпин постигна исторически рекорд - стана първият китайски държавен ръководител, преизбиран за трети мандат.

Делегатите на първата сесия на 14-то Общокитайско събрание на народните представители (китайският парламент) днес гласуваха единодушно за преизбирането на Си Цзинпин за китайски президент за безпрецедентен трети петгодишен мандат, съобщи агенция Синхуа.

Още снимки вижте тук >>

В гласуването участваха 2952 души. Така 69-годишният Си е на път да остане на власт пожизнено, предаде Асошиейтед прес.

Си беше преизбран и начело на Централния военен съвет, който ръководи китайската армия, предаде БТА.

По време на заседанието бе прието проекторешение за структурната реформа на държавните институции, предава радио Китай.

Планът предвижда реорганизация на висшия изпълнителен орган на страната - Държавния съвет (кабинетът), съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Текстът за проект за реформа още не е публикуван. Очаква се той да бъде повторение на проекта за реформа на партийните и държавните органи, приет в края на февруари от ЦК на Китайската комунистическа партия.

Снимка: БТА

Както се посочва в заключителното съобщение от пленума, реформата предвижда укрепване на "централизираното ръководство" на компартията и повишаване на ефективността на държавния апарат.

Снимка: БТА

Последната мащабна реформа на Държавния съвет на КНР, в хода на която бяха премахнати министерства, а други бяха създадени, се проведе през 2018 г.

След преизбирането на Цзинпин за заместник-председател на Китай делегатите избраха Хан Джън, а Джао Лъдзи - за председател на Постоянния комитет на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители.

Снимка: БТА

Снимка: БТА