Швеция изпълни всички условия на Турция за присъединяването си към НАТО, заяви днес шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с британския външен министър Джеймс Клевърли Билстрьом каза, че с приемането на нов закон против тероризма страната му е изпълнила последните условия за присъединяване към НАТО, записани в тристранното споразумение между Финландия, Швеция и Турция.

"Наскоро в Швеция влезе в сила нов закон, който направи противозаконно участието по какъвто и да било начин в терористични организации", заяви шведският министър. "По този начин ние изпълняваме последната част от споразумението", изтъкна той.

Опасявайки се, че биха могли да станат мишена на Москва, след като Русия нахлу в Украйна миналата година, Швеция и Финландия се отказаха от традиционния си военен неутралитет и поискаха защита под чадъра за сигурност на НАТО, като подадоха молби за присъединяване към алианса.

През април Финландия стана 31-ата страна членка на най-голямата организация за сигурност в света.

Турция и Унгария обаче бавят ратифицирането на членството на Швеция. Официални представители от НАТО очакват, че Унгария ще последва Турция, след като Анкара оттегли своите възражения.

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е провел нови разговори относно шведската кандидатура с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с високопоставени служители от Швеция и съседна Финландия.

"Споразумяхме се да свикаме среща на високо равнище в Брюксел преди срещата на върха" (на алианса) в литовската столица Вилнюс, която започва на 11 юли, заяви Столтенберг пред репортери. "Целта е да постигнем напредък по приключването на процедурата по присъединяване на Швеция към НАТО", добави той.