Едно от първите решения на новия кабинет в Швеция е да се откаже от така наречената феминистка външна политика, доктрина, въведена от приключилото тази година дългогодишно управление на левите в Швеция. 

Тази политика е определяна от едни за иновативна, а от други за твърде радикална, обяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом, представител на Умерената коалиционна партия (УКП) на Кристершон. Според първия дипломат на скандинавската страна тази концепция вече се е изпразнила от съдържание, предадоха Би Би Си и БТА. Въпреки това Билстрьом заяви, че шведското правителство "винаги ще подкрепя равенството между половете".

Новият министър по въпросите на половото равноправие Паулина Брандберг, представител на единия от коалиционните партньори в управлението на УКП - Либералите и привърженик на "феминистката външна политика", заяви, че докато тя е министър, ще бъде "гарант за това правителството да бъде феминистко".

Началото на политиката за равенството между половете е поставено от предишното ляво правителство през 2014 г. Швеция става тогава първата страна в света, поставила равенството между половете в основата на отношенията си с другите държави.

Билстрьом обяви резкия външнополитически завой във вторник, часове след като новият премиер Кристершон представи състава на кабинета си. Шведският парламент утвърди новото правителство на партиите от десницата в понеделник. 

"Половото равноправие е основна ценност за Швеция и новото правителство, но няма да водим феминистка външна политика", категоричен е Билстрьом. "Понятията понякога имат склонността да се изпразват от съдържание. Такъв е случаят и сега", обясни той.

Специализираната интернет страница на тази политика също е спряна.

Основоположник на доктрината е бившият външен министър на Швеция Маргот Валстрьом. Тя е формулирала трите ѝ фундамента: "права, представителство и ресурси". Целите да включвали насърчаване на икономическа еманципация, борба със сексуалното насилие и подобряване на политическото участие на жените, допълва "Гардиън".

Право на политическо представителство в гражданското общество, икономическа еманципация и полови и репродуктивни права са само част от основните акценти в тази доктрина, посочва Би Би Си.

Тази външнополитическа доктрина на предишното ляво правителство, което се  самоопредели като "феминистко", предизвика спорове по целия свят, отбелязва Би Би Си.

През 2015 г. изказване на Валстрьом за демокрацията и правата на жените в Саудитска Арабия доведе дотам Рияд да отзове посланика си от Стокхолм.

Стигна се дори до това близкоизточното кралство да блокира произнасянето на реч от бившия външен министър, на което Швеция отговори с прекратяване на дългогодишен договор със Саудитска Арабия за оръжейни доставки. Рияд тогава определи изказванията на Валстрьом като "обидни" и "груба намеса във вътрешните работи" на близкоизточното кралство.

През 2017 г., по време на мандата на Швеция като ротационен непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Стокхолм се опита да прокара резолюция, която предвиждаше насилието на сексуална и полова основа да бъде основание за налагане на международни санкции срещу дадена страна.

По време на мандата си Швеция също така канеше активисти за правата на жените от Сомалия и Нигерия да идват и да говорят пред съвета.

Швеция дори твърдеше в документ от 2021 г., че е допринесла за по-голямо политическо представителство на жените в Молдова и Сомалия, за включване на половото равноправие в мирното споразумение в Колумбия от 2016 г. и за законодателни промени в над 20 страни срещу насилието, основано на пола, генитално осакатяване на жени и детски бракове. 

Тази доктрина има и своите критици. Организации на гражданското общество обвиняват предишното шведско правителство, че въпреки нея продължава да поддържа търговски отношения с авторитарни режими, и по-специално, че изнася оръжие за тях.

Но основната причина за критиките е, че макар в Швеция да има надпартиен консенсус в подкрепа на половото равноправие, в наименованието ѝ е включено понятието "феминистка", което накои опредят като твърде радикално. Следването на подобен външнополитически курс буди скептицизъм и сред шведския дипломатически корпус, отбелязва авторитетното списание "Форин полиси", цитирано от БТА.

Трудно е да се определи колко успешна е била феминистката външна политика, коментира "Гардиън".

Като израз на този тип либерални политически виждания, характерни за Швеция, новото дясно правителство в родната страна на Грета Тунберг, което е подкрепяно от крайнодясна партия, назначи 26-годишна жена за министър на климата. Това става месец след като шведите отидоха до урните.

Миналия петък Кристершон обяви, че се е споразумял с още две десни партии, Християндемократите и Либералите, да съставят заедно правителство на малцинството, въпреки че първа политическа сила на изборите беше Шведската социалдемократическа работническа партия. Левият блок около нея обаче общо имаше с три места по-малко от десния.

Големият победител на изборите на 11 септември е крайнодясната партия "Шведски демократи" (ШД). Тя събра около една пета от гласовете и стана втора политическа сила след социалдемократите - доминиращата партия в шведската политика още от 30-те години на миналия век. Възникнала в края на 80-те години и водеща началото си от някогашно неонацистко движение, през последните десетина години антиимигрантската партия неизменно увеличава процентите си на изборите - от 5,7% през 2010 г., когато за пръв път влезе в Риксдага (парламента), до 17,5% през 2018 година.

Макар и ШД да обявиха, че няма да участват в правителството, те все пак обещаха да го подкрепят, за да се осигури парламентарно мнозинство. Това ще стане в замяна на политически отстъпки към ШД по въпросите на имиграцията и престъпността. Така за пръв път тази партия придобива реално влияние върху шведската политика, отбелязва Ройтерс.