Шведският парламент утвърди днес консерватора Улф Кристершон за нов премиер на страната, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Кристершон ще оглави трипартийно, десноцентристко правителство на малцинството, което ще разчита на подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", за да си осигури мнозинство при гласуванията в Риксдага - еднокамарния законодателен орган. В Швеция министър-председателите може да управляват, докато няма парламентарно мнозинство срещу тях, отбелязва АП.

Шведският парламент избра Кристершон за премиер със 176 гласа "за" при 173 "против". Очаква се той да представи своето правителство утре.

В петък Кристершон, лидер на Умерената коалиционна партия, обяви, че е сключил коалиционно споразумение с две други десноцентристки формации - Християндемократическата партия и Либералите. Това стана след един месец на преговори с партия "Шведски демократи", която на парламентарните избори на 11 септември получи над 20 процента от гласовете, заемайки второ място след досега управлявалите социалдемократи.

Трипартийната коалиция планира да намали данъците, да затегне имиграционните правила и да даде на полицията повече правомощия като част от политическата сделка с "Шведските демократи", която сега е най-голямата партия вдясно след изборите.

До 2018 г. нито една партия не желаеше да има нищо общо с "Шведските демократи". Но тяхното послание, че десетилетия на прекалено щедри имиграционни политики стоят зад скока на поръчковите убийства и груповите престъпления, залели големите градове, спечели избирателите.

Правителството планира да направи по-трудно получаването на обезщетения от имигрантите, както и да предоставя само временно бежански статут. Предвижда се и преглед на стимулите за доброволно репатриране "с особен акцент върху тези, които не са се интегрирали".

Що се отнася до престъпността, полицията ще може да предприема по-строги мерки срещу престъпни групировки, а присъдите за групови престъпления ще бъдат по-дълги.