Сблъсъци между демонстранти и полицията избухнаха снощи край сградата на регионалния парламент в Барселона, в края на многохилядно шествие по случай първата годишнина от референдума за отделяне на Каталуния от Испания, обявен за незаконен от Мадрид, съобщиха световните агенции.

Снимка: АР/БТА

Стотици демонстранти сепаратисти събориха огражденията пред входа на парламента, където приключи шествието с участието на близо 180 000 души. Каталунската полиция разпръсна с палки тълпата. Някои радикални активисти хвърляха камъни по полицаите и се опитаха да издигнат барикади с преобърнати кофи за боклук, съобщава БТА.

Снимка: АР/БТА

Първоначално демонстрантите "възнамеряваха да проникнат в сградата" на регионалния парламент, заяви пред Франс прес говорител на местната полицията. По-късно обстановката се успокои и събралите се постепенно се разпръснаха, добави той.

Снимка: АР/БТА

Полицията се принуди да използва сила за разгонването на демонстранти край главното полицейско управление в Барселона. Участниците в акцията се опитаха да обкръжат сградата и замеряха полицаите с консервни кутии, предаде ТАСС.